Ny topp i Merkantildata

IT-indeksen endte opp nøyaktig en prosent torsdag, og måtte for andre dag på rad se seg slått av totalindeksen. Opticom og PC-Systemer toppet vinnerlista i det stille markedet, mens Merkantildata kunne notere seg ny kursrekord etter en oppgang på 4,5 prosent.

I et marked preget av usikkerhet og en avventende holdning overfor utviklingen på de utenlandske børsene, steg IT-indeksen med én prosent fredag. Mesteparten av oppgangen kom på ettermiddagen, etter at både New York og Nasdaq åpnet positivt. Indeksen måtte likevel se seg slått på marginen av totalindeksen som la på seg med 1,04 prosent. Indeksene endte på henholdsvis 1196,89 og 1213,21 poeng

En analytiker sier imidlertid til digi.no at de siste signalene fra USA burde være positive for IT-bransjen.

- De siste kvartalstallene som er lagt fram fra toneangivende IT-selskaper tyder på at Asia-effekten ikke har vært så ille for IT-bransjen som fryktet, sier analytikeren til digi.no.

Børsvinner fredag ble Opticom som landet på 115 kroner etter en oppgang på ti kroner. Aksjen har beveget seg som en jojo de siste dagene, og var senest i går en av børstaperne. Samme tendens gjelder PC-Systemer som etter en oppgang på én krone endte på 14 kroner tirsdag. Etter gründer Per Boassons kjøp til kurs 13,50 rett før jul, har aksjen ligget stabilt rundt dette nivået.

En aksje som har utviklet seg svært sterkt godt de siste dagene er Merkantildata. Siden mandag ettermiddag, da aksjen ble handlet for 240 kroner, har den lagt på seg ytterligere 30 og avsluttet fredagen med ny toppnotering på 270 kroner. Oppgangen i Merkantildata startet fredag etter at selskapet offentliggjorde en nordisk samarbeidsavtale med IBM.

Nera-aksjen var også blant vinnerne fredag etter at selskapet uttalte at de vurdere å etablere produksjon i India. Aksjen endte opp 60 øre til 36,10 kroner.

- En etablering her vil gi lavere kostnader gjennom lavere lønninger. En ingenør i India koster omtrent en tidel av det du må betale for tilsvarende kompetanse i Norge. Jeg tror markedet liker denne idéen, sier en analytiker til digi.no.

Et annet teleselskap, NetCom GSM, endte som børstaper fredag etter ett fall på åtte kroner til 160 kroner. Nedgangen startet onsdag etter at selskapet tapte i namsretten i saken som var reist mot Telenor om å få retten til en egen samtrafikkavtale knyttet til originering av samtaler.

Aktiviteten på børsen tok seg noe opp fra i går men er fremdeles svært lav. Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 991,5 millioner kroner.

Til toppen