Ny virusinfeksjon fra spillsted

Windows 95-viruset CIH er igjen spredd gjennom et amerikansk spillsted på web. Det foreligger ikke rapporter om smitte i Norge.

Windows 95-viruset CIH er igjen spredd gjennom et amerikansk spillsted på web. Det foreligger ikke rapporter om smitte i Norge.

På nettstedet Wing Commander Secret Ops som drives av spill-leverandøren Origin Software, en avdeling under Electronic Arts, opplyses det at infiserte filer var tilgjengelige for nedlastingen midt på dagen i går amerikansk tid, i to og en halv time.

CIH-viruset utløses den 26. i hver måned. Det vil si at de som lastet ned infiserte filer i går, ikke vil merke noe før 26. september. Antivirusprogramvare som ikke har vært oppdatert de to siste månedene, er ikke i stand til å avsløre viruset. Den er derimot en sikker måte å spre det på.

CIH regnes som spesielt farlig, siden det sprer seg til PC-ens BIOS, og kan kreve et fysisk inngrep i maskinen for å få den i gang igjen. Selv om ødeleggelsene bare utløses den 26. i hver måned, sprer viruset seg svært raskt: Det legger seg i minnet, og kopierer seg til enhver eksekverbar fil som tas i bruk på en eller annen måte.

- Fra Origin og speilsteder kan det ha vært lastet ned over 25.000 infiserte kopier, sier sikkerhetskonsulent Stein A. J. Møllerhaug i Digital.

- Origin påstår at kun ett nettsted var infisert. Jeg undersøkte to andre steder, og Norton reagerte på dem også, sier han.

En slik massiv spredning fra et populært spillsted, kan gi CIH-viruset den kritiske massen som trengs for å utløse en epidemi.

Fra den siste infeksjonsdagen 26. august, er det fra USA rapportert to tilfeller der henholdsvis 500 og 700 PC-er ble rammet.

- Heller ikke denne måneden har vi rapporter om CIH-smitte fra våre kontakter i Norge, sier daglig leder Per Hansen i PDI Consult. - Forrige gang var Sverige spesielt utsatt, med rundt 30 tilfeller, blant annet et sted hvor en NT-server og alle dets klienter ble satt helt ute av spill.

Norman Data Defense og Swanholm Distribution har heller ikke mottatt rapporter om CIH-infeksjon. Swanholm fikk rett før utløsningsdagen et par meldinger om smitte, men de førte ikke til infeksjon, sier Fred Arne Bakken. Han legger til at det har vært svært stille på virusfronten i Norge den siste tida. Ingrid Lille Thorsen hos Norman peker på at infeksjonen kan opptre som en maskinvarefeil, og at dette kan forsinke meldinger til antivirusselskapene.

På lista til det britiske antivirus-selskapet Sophos over de ti mest utbredte virus, inntok CIH en overraskende femte plass i juli, blant en rekke langt mer lettspredde makrovirus.

Til toppen