Nye brikkesett gir raskere maskiner

Intels planer for flere kommende brikkesett har lekket ut: Blant nyhetene er blant annet høyere busshastighet i middels dyre PC-er.

Intel lager ikke bare prosessorer, men også blant annet brikkesett til PC-er. Disse tilpasses de forskjellige prosessorene og skal gi dem gode omgivelser å arbeide i.

Ifølge PC Week Online er det sannsynlig at Intel neste år vil lansere brikkesettet 810 for Celeron, som gir prosessoren tilgang til en 100 MHz systembuss. Brikkesettet, som tidligere var kjent under kodenavnet Whitney, vil trolig også ha integrerte lyd- og 3D-egenskaper, samt innebygget støtte for 10/100 Mbps Ethernet. Dette vil trolig gjøre komplette PC-er som også er egnet i bedriftsmarkedet, enda billigere.

De noe dyrere PC-ene vil være utstyrt med brikkesettet 820, tidligere kjent som Camino. Dette brikkesettet skal være tilpasset de kommende Katmai-baserte prosessorene som er utstyrt med et instruksjonssett som inneholder 70 nye instruksjoner for behandling av 3D-grafikk.

820, som skal komme i andre kvartal neste år, vil støtte 4X AGP (Accelerated Graphics Port), AC97 Digital Link lyd og Direct Rambus dynamisk minne. Brikkesettene vil også være utstyrt med støtte for en 133 MHz systembuss-arkitektur, selv

om denne først vil komme i PC-er senere i 1999.

Også for mellomsjiktet har Intel nye grafikkløsninger. I midten av 1999 vil 3D-brikken Portola komme, og senere på året kommer Coloma, en enda raskere grafikkbrikke basert på 4X AGP-bussen.

Ifølge PC Week Online vil Intel rundt årsskiftet 1998/99 endelig komme med et brikkesett for åtteveis servere basert på Xeon-prosessoren. Dette brikkesettet, Profusion, skulle ha vært klart allerede i sommer, men er blitt forsinket på grunn av flere feil i arkitekturen. Intels brikkesett er nå ikke det eneste alternativet, da Compaq allerede har lansert en åtteveis Xeon-server basert på sitt eget brikkesett.

I andre halvdel av 1999 vil Intel komme med arvtakeren til Xeon. Denne prosessoren, som har kodenavnet Cascades, vil brukes sammen med et nytt brikkesett som har kodenavnet Carmel. Carmel skal støtte toveis konfigurasjoner av Cascades

med 133 MHz busshastighet og fireveis konfigurasjoner med 100 MHz busshastighet.

Til toppen