Nye superchips fra Intel

Intel lanserte mandag sine første lavstrøms-prosessorer basert på 0,25 micron-teknologi. Prosessorene er beregnet for bærbare maskiner og har en klokkefrekvens på henholdsvis 200 og 233 MHz.

Selv om Intel har holdt kortene tett til brystet, var de færreste overrasket da Intel mandag amerikansk tid slapp sine to ny prosessorer for bærbare maskiner. Prosessorene har lenge vært kjent under kodenavnet Tillamook, og har blitt omtalt i verdens datapresse i nærmere ett år.

Likevel er lanseringen en milepæl som mange har ventet på ettersom dette er første volumproduserte prosessoren basert på såkalt 0,25 mikron-teknologi. At prosessoren er basert på denne teknologien betyr - teknisk sett - at de minste komponentene blir enda mindre, og praktisk sett at prosessoren blir mindre energikrevende. Energiforbruket på mikroprosessorer er den viktigste faktor i strømforbruket i batteri-avhengige bærbare maskiner og påvirker også varmeutviklingen.

Intels lansering bringer bærbare maskiner mer i par på ytelse stasjonære maskiner. Mens Intel allerede i vår lanserte en 300 Mhz Pentium II-prosessor for det stasjonære markedet, har de bærbare maskinene inntil nå måttet klare seg med 166 MHz Pentium MMX-prosessorer. Til tross for klokkefrekvenser på henholdsvis 200 og 233 MHz, er energiforbruket 50 prosent lavere enn 166 MHz-utgaven. Ytelsesmessig er 233 MHz-utgaven 20 og 30 prosent raskere enn 166 MHz-utgaven

Prisen på de nye brikkene er i følge Intel henholdsvis 530- og 690 dollar for halvintegrerte (TCP-pakkede) versjoner. For en en utvidet versjon, spesialsydd for bærbare maskiner (Intel Mobile Module) er prisen henholdsvis 604- og 764 dollar.

Både AMD, Cyrix og IDT har forøvrig meldt at de vil begynne å bruke 0,25 mikron-teknologi i løpet av høsten.

Til toppen