Nytt svensk UMTS-samarbeid

To av de svenske UMTS-mottakerne, Europolitan og det Investor/Hutchinsoneide Hi3G har inngått en avtale om å samarbeide om deler av UMTS-infrastrukturen. Selskapene sier at de også er åpne for samarbeid med andre selskap.

Avtalen mellom Europolitan og Hi3G er en prinsippavtale som i første omgang gjelder utenfor storbyene Stockholm, Göteborg og Malmö. Selskapene mener at 70 prosent av befolkningsdekningen vil bygges i form av felles infrastruktur, som skal organiseres gjennom et eget aksjeselskap der selskapene skal ha lik tilgang til mobilnettet. De to operatørene vil dermed konsentrere sine ressurser om storbyene i Sverige.

Men avtalen åpner også for at andre selskap kan få tilgang til den felles infrastrukturen. Blant de selskapene dette kan være aktuelt for er det Telenor/British Telecom-eide svenske Telenordia. Det skal allerede ha vært ført samtaler mellom Europolitan og Telenordia, som allerede samarbeider på flere områder.

- Gjennom delt infrastruktur kan vi med større kostnadseffektivitet møte de krav som stilles til oss og tilby våre kunder rask og effektiv tilgang til den nye teknikken. Vi kommer til å bygge Sveriges beste UMTS-mobilnett med svært høy kvalitet og dekning. Avtalen er bra for våre kunder, for oss og for fremtidfen for UMTS i Sverige, sier konsernsjef i Europolitan Jon Risfeld og styreleder i Hi3G, Björn Svedberg i en felles pressemelding.

Avtalen er i tråd med Post- och telestyrelsens retningslinjer for samarbeid mellom operatører.

NetCom og Telia bestemte seg for å samarbeide på en lignende måte for to uker siden basert på NetComs ene UMTS-lisens i og med at Telia ikke fikk. Den tredje GSM-operatøren i Sverige er Europolitan og forskjellen med Hi3G er stor. For mens Europolitan har en knapp million kunder og 1300 ansatte, har Hi3G en adresse og et telefonnummer, men betydelige ambisjoner.

I tillegg til Europolitan, Hi3G og NetCom fikk Orange Sverige en svensk UMTS-lisens.

Til toppen