Om begreper, spader og portaler

- Om papiravisene skulle vært tilpasset hver lesers ulike interesser, hadde vi hatt 2,2 millioner varianter her i landet hver dag. Internett gjør denne utopien mulig, takket være portaler som hjelper oss å strukturere innholdsmengdene for oss, skriver Øivind Lindøe i et leserinnlegg til digi.no.

Av: Øivind Lindøe
Nina Furu ber oss i sitt innlegg kalle en spade for en spade og en portal for en portal. Hun skriver at avisene, med tabloidene i spissen, ikke skjønner forskjellen mellom en portal og en avis - men påpeker også synergiene mellom de to. Hun definerer videre en portal på denne måten: "på en portal skal du kunne finne fram til alt du ønsker å bruke nettet til på ett sted."
Les Nina Furus artikkel her:
Portal-inflasjonen

Her tror jeg vi må stoppe opp litt. Noen av de store, brede portalene kan nok ha som en målsetning å være en strukturert inngang til hele Internettet. Her er det høyst rom for en håndfull portaler på det nordiske markedet på lengre sikt. Det som derimot blir stadig viktigere er å være tilpasset brukernes ulike behov og geografiske tilhørighet, enten ved å være nisjeorientert eller lokal.


Årsaken til at man, som Furu skriver, kan treffe på ordet "portal" i tide og utide i mediene dag, er også i stor grad den oppblomstringen av disse nye, skreddersydde portalene.

Det er også på nisjeportalene man vil finne de største synergiene mellom innholdsleverandører og portalene som tilretteleggere. Dette fordi man her definerer et sett relaterte emneområder, hvor dybden og spesialiseringen blir større - med påfølgende økning i troverdighet blant leserne og treffsikkerhet for annonsørene.

Først ved å se på en portal i et slik nyansert bilde, vil man se de fulle mulighetene ved dem. Om papiravisene skulle vært tilpasset hver lesers ulike interesser, hadde vi hatt 2,2 millioner varianter her i landet hver dag. Internett gjør denne utopien mulig, takket være portaler som hjelper oss å strukturere innholdsmengdene for oss. Denne jobben gjør noen portaler bedre enn andre, alt etter våre interesser og ønsker. Fordi vi alle er forskjellige.

For å bruke Furus ord som oppsummering: "denne Internett-verdenen vår jo er omskiftelig nok som det er, synes jeg det har betydning at vi er presise med hva vi legger i et begrep!"

Til toppen