Omfattende Napster-alternativ mulig avlyst

Nullsoft har midlertidig stoppet utviklingen av Gnutella, et Napster-lignende program som ikke bare gir brukerne tilgang til store mengder MP3-filer, men også andre formater som MPEG-filmer og programvare.

Nullsoft har midlertidig stoppet utviklingen av Gnutella, et Napster-lignende program som ikke bare gir brukerne tilgang til store mengder MP3-filer, men også andre formater som MPEG-filmer og programvare.

Programmet Napster har siden i fjor høst blitt svært utbredt blant databrukere med forholdsvis bra linje mot Internett. Napster, som digi.no skrev om i november i fjor, er et program for å laste ned MP3-filer. Filene du finner ved hjelp av Napster er tilgjengelige der og da, og krever ikke at brukeren kjenner til spesielle brukernavn og passord, noe som ofte er en betingelse når slike musikkfiler skal lastes ned fra blant annet FTP-servere.

I ettertid har det kommet en rekke alternativer til Napster, blant annet Imesh, Gnap og CuteMX. Men også Nullsoft, selskapet bak WinAmp, har en periode arbeidet med et slikt produkt. Programmet, Gnutella, er basert på åpen kildekode. I motsetning til Napster og de fleste av de andre programmene av denne typen, er ikke Gnutella begrenset til bare å tilby oversikter over MP3-filer. Programmet tilbyr faktisk oversikter over alle typer filer andre brukere av programmet forteller det om. Dette inkluderer blant annet spillefilmer og musikkvideoer i MPEG-formatet, samt kommersiell programvare. I tillegg er det mulig å streame filene, det vil si at de avspilles fortløpende mens du laster dem ned. Normalt må du laste ned hele multimediafilen før du kan avspille den.

Ifølge Nullsoft baserer Gnutella seg ikke på et sentralt serversystem som holder oversikt over alle brukerne, slik Napster og de andre tilsvarende programmene gjør. Derimot kobler datamaskiner som har programmet installert seg direkte til andre slike maskiner, slik at det opprettes en kjede av Gnutella-tjenere. Dette gjør det ikke bare tilnærmet umulig å stoppe bruken av programmet, siden det ikke finnes noen sentral ressurs som det er avhengig av. Men det gjør det også vanskelig for administratorer ved skoler som til nå har forbudt bruk av Napster, fordi Gnutella kan kobles opp mot tilfeldige maskiner og ikke en fast serverbase. I tillegg kan brukerne endre porten Gnutella lytter på, noe som gjør denne jobben enda vanskeligere.


Hvor godt denne beskrivelsen stemmer med virkeligheten, er vi usikre på. Vår test viste at vi måtte ha tilgang til maskinen findshit.gnutella.org for å finne andre Gnutella-brukere. Og denne maskinen var ikke tilgjengelig fra Gnutella da denne artikkelen ble skrevet. Tidligere i dag fungerte den imidlertid fint. Brukerne kan likevel legge til andre slike servernavn, hvis det er behov for dette.

Informasjonen om Gnutella ble første gang offentliggjort på nettstedet Slashdot.org tidligere denne uken. Dette førte til at Nullsoft, som eies av AOL, raskt stengte ned websiden som betautgaven av programmet kunne lastes ned fra. Ifølge AOL har Gnutella vært et uautorisert freelance-produkt. Napster ble saksøkt av den amerikanske plateindustrien i desember i fjor, og AOL er trolig redde for å få et tilsvarende søksmål på nakken. Derfor vil selskapet stoppe prosjektet inntil videre. Men allerede er mange tusen eksemplarer av programmet lastet ned, og de vil snart bli tilgjengelige ved å søke i kjente søkemotorer.

Grensesnittet i Gnutella viser klart at det er snakk om en tidlig utgave av programmet, det virker uferdig. Likefullt er det enkelt å finne og laste ned filer som andre Gnutella-brukere tilbyr. Derfor er det trolig at dette prosjektet vil utvikle seg videre på nettet, selv om AOL og Nullsoft bestemmer seg for å legge det helt ned.

(Kilder: Nullsoft, Wired News, digi.no)

Til toppen