Opprydning blant nettselskaper

Økonomer advarer om nedgang også for internettøkonomien, men i Silicon Valley velger man å være optimister. Der kan en lenge etterlengtet opprydning bli resultatet, skriver Jørgen André Nilsen i dagens rapport fra Silicon Valley.

Økonomer advarer om nedgang også for internettøkonomien, men i Silicon Valley velger man å være optimister. Der kan en lenge etterlengtet opprydning bli resultatet, skriver Jørgen André Nilsen i dagens rapport fra Silicon Valley.

Det tok ikke lang tid før uroen i Asia førte til oppsigelser av tusenvis av ansatte på de mange fabrikkene som produserer mikroprosessorer eller utstyr til chips-produksjon her i Silicon Valley.

Etter at de først så ut som om teknologiaksjene ville være mindre utsatt for Asiasyken, har de siste ukes flodbølge av dårlige finansnyheter nå også sendt kjente internettaksjer som Yahoo, Amazon og Excite i bratt stup nedover.

Dommedagsprofetene som lenge har sett seg lei på "fantasiprisingen" av internettaksjer ser nå sitt snitt til å predike nedgangstider. Hvis antall internettbrukere bare øker med 50% og ikke 350% mot år 2002. Hvis omsetningen fra elektronisk handel øker med bare 300 % og ikke 3 000 %. Hvis annonseøkningen på internett ikke øker i takt med portalenes inntektsestimater, da kan det gå riktig ille for de som har investert i internettaksjer.

Og dem er det mange av.

VentureOne har estimert at av all tilgjengelig venture kapital i USA i andre kvartal av 1998, ble 17% investert i

internettselskaper. Det er ikke bare investorer som blir rammet av kursnedgangen. De som kanskje merker nedgangen best er de mange ansatte i Silicon Valley som har aksjeopsjoner som en viktig del av lønnspakken.

I Silicon Valley er det ikke bare toppsjefer og nøkkelpersonell som har godtatt aksjeopsjoner i bytte med moderat lønn. Også sentralbordmedarbeidere og budbilsjåfører har aksjer eller opsjoner som viktig del av arbeidsgodtgjørelsen.

Det som for en måned siden så ut som en sikker vei mot rikdom, kan nå bli et argument for høyere lønn og med dét lavere lønnsomhet for oppstartsselskaper.

Men det finnes fortsatt optimister. De mest optimistiske spådommene tilsier at internettøkonomien er sterk nok til å tåle en generell tilbakegang i verdensøkonomien, fordi det fortsatt er en mengde nybrottsarbeid som skal gjøres med å få de ulike sektorer av næringslivet digitalisert, nedgangstider eller ikke.

At aksjemarkedet ikke vil være like lukrativt vil få den konsekvens at det blir strukturendringer med sammenslåinger og opprydding i de mange små og store selskapene som har laget allianser på kryss og tvers.

I Silicon Valley har fremtidstroen vært en merkevare og det vil den fortsatt være.

Til toppen