Optisk-magnetisk trussel for Tandberg Data

Det amerikanske selskapet TeraStor vil i løpet av året lansere to optisk-magnetisk lagringsprodukter med kapasitet på henholdsvis 10 og 20 GB. - Teknologisk sett blir optisk lagring en ny konkurrent, innrømmer Erik Solhjell, teknologidirektør i Tandberg Data.

Tidligere omtalte TeraStor, er nå på vei inn i siste fase av kommersialiseringen av sin optisk-magnetiske lagringsteknologi. Selskapet konkretiserer nå lanseringsplaner for sine første produkter som skal være i handelen i løpet av siste kvartal i år Produktene er lese- og skrivbare innkapslede optisk-magnetiske plater, som plasserer seg midt i hjertet til det fra før svært konkurranseutsatte båndstasjonsmarkedet. De to første produktene vil være på henholdsvis 10 og 20 gigabyte, og vil prises helt ned mot Tandbergs SLR-produkter.

Sammenlignet med bånd har imidlertid den optisk magnetiske teknologien flere fordeler. For det første vil aksesstiden være en brøkdel (18 millisekunder) av det man oppnår på tape i dag hvilket også gir mulighet for andre bruksområder en ren backup. Hastigheten på dataoverføringen er dessuten langt bedre; henholdsvis 6 og 11 MB per sekund.

Teknologidirektør i Tandberg Data, Erik Solhjell innrømmer overfor digi.no at han tar de optiske og optisk-magnetiske lagringsproduktene alvorlig.

- Vi har selv arbeidet med å kombinere optisk og magnetisk lagring på bånd, og har fulgt nøye med på utviklingen til TeraStor. Teknologisk sett vil optisk lagring gi båndstasjonsmarkedet konkurranse, sier Solhjell til digi.no. Teknologidirektøren kjente imidlertid ikke til at TeraStor var gått ut med konkrete detaljer om produkter og lanseringstidspunkt, og stiller seg undrende til hvordan de har overkommet kjerneproblemene ved teknologien.

- Bruk av NFR (Near Field Recording) teknologi, som TeraStor benytter seg av, innebærer at man må plassere en mikrolinse svært nær materialet det skrives i. Dette har tidligere vært et problem ved optisk lagring, sier Solhjell. Han legger likevel til at man i fremtiden vil få et scenario der også optisk lagring vil få en bit av kaka på backupmarkedet.

- Jeg tror vi vil se en rivalisering mellom proprietære optisk-magnetiske løsninger med høy kapasitet lik den TeraStor tilbyr, og konsortiet rundt DVD. Sistnevnte ligger i startgropa for å utvikle les- og gjenskrivbare medier, og vil ha sterke salgsargumenter i at de følger DVD standarden, sier Solhjell.

TeraStor vil ikke stå alene når de mot slutten av året lanserer sine produkter. Selskapet har nære relasjoner til disk- og båndstasjonsgiganten Quantum, og har fått Tandberg Data partner Imation til å produsere mediene. Også Overland Data har samarbeid med TeraStor, og selskapet vil inkorporere TeraStores produkter i sine bibliotekløsninger.

Til toppen