Outlook-virus er big business

Masse tid og penger gikk tapt da mange brukere ble rammet av ILOVEYOU. Alle ville lese om det på nett, så det er ikke rart at "alle" skal skrive om de nye, ufarlige variantene. Blant annet det som kunne rammet mobiltelefonen din.

De fleste har hørt om ILOVEYOU-viruset og alle problemene det skapte. Dette viruset fikk en enorm spredning siden mange hadde begynt å slappe av igjen etter Melissa-viruset og at en del nye brukere hadde kommet til etter dette.

I kjøvannet av dette viruset, som i utgangspunktet er banalt enkelt men som utnytter seg av folks uvitenhet, har det kommet en del nye som er basert på ILOVEYOU.

Ingen av disse har laget noen spesielt store problemer, og en stor del av grunnen til dette er at folk nå er mer bevisste på virus. Det er ikke det at de er laget dårligere, eller at teksten i e-posten ikke er like smart, for det skal litt til å lage det mindre smart enn ILOVEYOU. Som sagt går det på å lure dem som er godtroende nok til å starte vedlegget.

Nå har det kommet enda en variant, og selv om mange valgte å ikke skrive om det, så ser man at det er en del som masseproduserer artikler om noe som aldri vil skje. Timofonica, som viruset heter, har blitt observert i Spania, og når noen starter det vil det automatisk videresende seg selv til alle i adresseboken (hvis man bruker Outlook) og så sende SMS-meldinger til vilkårlige telefonnummer.

Meldingen om det nye viruset kom allerede på mandag, men det var først på tirsdag mediene begynte å skrive om det. De som enten ikke klarte å lese seg frem til at dette var en uinteressant problemstilling for oss nordmenn inntil videre, eller de som ville melke litt ekstra penger fra annonsørene sine ved å få lettskremte og nysgjerrige til å lese.

Her kommer også det interessante poenget.

Hvis Timofonica hadde hatt potensialet for å spre seg, så ville alle visst om det før de offisielle meldingene kom ut uansett.

Når nyhetstjenester kan skrive om det over et døgn etter rapporten kom uten at noen har hatt problemer, så vil de færreste merke noe til det. Før dette eventuelt kommer til Norden vil alle virusprogrammer detektere det før det får gjort noe, og alle mobiltelefonselskaper med respekt for seg selv vil sperre muligheten for at det kan sende mer enn en håndfull SMS-meldinger før det kveles.

At enkelte medier prøver å blåse dette opp er uforståelig, men det er jo klart at de som ikke kan noe som helst om hvordan virus fungerer, og som fant ut at det er et marked i å skremme leserne sine, vil prøve å maksimere dette for å tjene penger.

Det er viktig å påminnes om at virus faktisk kan være et problem, men det er viktig å huske at det foreløpig ikke er noe problem så lenge man ikke kjører vedlegget.

Det er langt farligere ting på Internett, og hvis man bruker Internet Explorer så kan en hacker lage web-sider som gjør mye rart uten at du i det hele tatt trenger å klikke eller peke noe sted. Outlook er ikke den store synderen. Programmet er bare uheldig med publisiteten det har fått etter at noen "har funnet ut" noe de fleste av oss har visst lenge - script kan brukes til mye.

Pass på at det finnes en god virus-scanner der du bruker programvare eller dokumenter du ikke vet hvor har vært, så er du rimelig trygg.

Til slutt må det nevnes at det ikke er rart at mobiltelefoner skal rammes av virus. Det er en datamaskin det også, så hvorfor ikke ? Håndholdte datamaskiner rammes jo også av virus, og når kjøleskapet ditt får egen ip-adresse, som er en ganske utbredt fremtidsvisjon, så kommer du til å måtte leve med trusselen om at noen hacker kjøleskapet ditt og smitter mikrobølgeovnen din med virus.

Det er i hvertfall ingen grunn til å slutte å lese e-post eller å slå av mobiltelefonen.

Til toppen