Outrageous GeForce 2 GTS skjermkort

Det populære GeForce-kortet har fått en etterfølger med GeForce 2, og her er det mye å hente for den avanserte spillfriken.

Absolute Multimedia slapp i fjor sitt GeForce skjermkort. Dette var et nydelig kort å spille på, selv om digi.no's testmaskin hakket litt i de høyeste oppløsningene. Nå har Absolute Multimedia sluppet sitt nye Outrageous GeForce 2 GTS skjermkort, og her er det mye nytt.

I denne versjonen er de store nyhetene per pixel shading og en "ICE CUBE" vifte. Per pixel shading sørger for optimal gjengivelse av skygger, refleksjoner, overflater og lyseffekter. Viften skal holde grafikkbrikken kald nok til at kortet skal være egnet for overclocking.

Outrageous GeForce 256 benyttet seg av nVIDIAs referansekort, og selv om det ikke er bekreftet hverken fra bilder eller dokumentasjon, kan det virke som om også dette kortet gjør det. At et skjermkort benytter seg av referansekortet betyr ikke nødvendig vis at det er dårligere enn andre, men det vil ikke være særegne funksjoner for kortet. Dette kan slå ut begge veier, siden det i verste fall vil senke ytelsen på kortet, men man er i hvertfall sikker på å få en godt utprøvd versjon.

Nøkkelegenskaper:

25 millioner triangler per sekund GeForce 2 GTS er den raskeste grafikkakseleratoren på markedet til nå med sine 25 millioner triangler per sekund.
32 eller 64MB DDR RAM Med opptil 64MB RAM av typen DDR, som opererer med hastighet på 333MHz, har man 5.3GB/sekund dedikert til overføring av skjermminne.
Andregenerasjon T+L GPU GeForce 2 GTS har en innebygget andregenerasjons GPU som utfører store mengder utregninger mens den lar datamaskinens prosessor jobbe med andre oppgaver.
Nyhet: Per pixel shading GeForece 2 GTS bruker grafikkmotoren NSR (nVIDIA Shading Raster) for avansert per-pixel funksjoner. Dette gjør at kortet kan gjøre 7 simultane pixel-operasjoner for hver gjennomgang av hver pipeline per clock. Dette regnes som hovednyheten med lanseringen.
HDVP og digital TV Kombinert med et DTV tilleggskort kan kortet brukes til digital TV, HDTV og DVD spiller.
TV ut, DVI og video inn opsjoner Kortet kan brukes sammen med en DVI tilkobling, TV inn og TV ut. Disse kan kjøpes separat for å utvide kortets funksjonalitet.
Nyhet: "ICE CUBE" vifte Denne viften holder kortet kaldt nok til å benytte seg av overclocking. Jo høyere hastigheter kortet opererer på jo varmere blir det, og jo mer det er kjølt ned desto høyere kan man sette hastigheten. En høy hastighet vil gi bedre ytelse.

Førsteinntrykket av kortet var både og. Selve installasjonen var kjapp og grei, og programvaren virket som lovet. Overgangen, derimot, fra mitt Matrox G200 innebar dog at øynene mine måtte rejustere seg, og til vanlig bruk var bildet litt mer uklart enn det jeg var vant til. Dette skjedde også med GeForce 256-kortet til Absolute.

På spillsiden var det mer behagelig, og det er helt tydelig hvilket marked kortet baserer seg på. I Quake III var det ingen problemer med skarphet, og det var meget behagelig å se på. Det var ikke antydning til hverken flimring eller hakking, og kortet viste med en gang at det var vesentlig mye kjappere enn sin forgjenger.

Av hastigheter vi oppnådde i denne testen viste GeForce 2 seg enda klarere som et glimrende spillkort. I 640x480 med 32-bit farger oppnådde vi hele 135fps og i 800x600 oppnådde vi 78fps. Til sammenligning klarte GeForce 256 34fps i 800x600 med 32-bit farger.

Konklusjonen her må være at kortet egner seg veldig godt for spillentusiaster som gjerne vil legge inn de pengene som trengs for å ha en best mulig spillopplevelse, men for de som bruker tekstbehandling og bilderedigering, for eksempel, er nok ikke dette det ideelle kortet. Det er ikke noen overraskelse at et kort som er så spesialisert på spilling ikke gjør jobben for andre, men det er en stor trøst at det gjør så mye for spillopplevelsen som det gjør. Spillentusiaster vil nok uten problemer lære seg å leve med de små problemene det skaper andre steder.

Distributør i Norge er Itegra Distribusjon. Veiledende pris er 3110,-

Merk at resultatene fra slike tester kan variere utifra maskinvare som benyttes. Denne testen ble kjørt på en 300MHz Pentium II med 192MB RAM.

Til toppen