Panikkslakt i IT

Ledet an av panikktilstander rundt Tandberg-selskapene falt IT-indeksen med 3,4 prosent torsdag, til tross for oppgang i sentrale utenlandske markeder.

Torsdag ble nok en rød dag for aksjemarkedet på Oslo Børs: Totalindeksen falt med 1,8 prosent til 1255,96 poeng, til tross for oppgang på mange europeiske og amerikanske børser. IT-selskapene fikk som vanlig mest juling, og IT-indeksen dumpet ned hele 3,4 prosent til 1385,05 poeng.

- Den økonomiske situasjonen med svakere oljepris og høyere lønninger, fører til flukt i selskapene med høyest PE, sier en analytiker som en forklaring på fenomenet.

Ser man bort fra svært volatile Sysdeco, var det nok en gang Tandberg Data-aksjonærene som gikk ut med svarteper etter torsdagens børsspill. Aksjen falt nok en gang på uttalelser rundt Compaq-affæren - denne gang i Dagens Næringslivs spalter. En sentral person i Compaq uttalte til avisen at det neppe ville bli noen avtale på MLR-båndsstasjonene - og vips så fortsatte kursen ned i samme foruroligene tempo. Det hjalp lite at Tandberg Data dementerte utspillet i en børsmelding - aksjen endte ned 9,1 prosent til 35 kroner.

- Det er forståelig at dette skjer når man begynner å stille spørsmål omkring selskapets teknologi. Til gjengjeld bør man ikke glemme at selskapet har betydelige kapitalreserver, sier analytikeren, som likevel mener man bør være forsiktig med å skjære alle Tandberg-selskapene over én kam.

- Jeg har for eksempel ingen forklaring på hvorfor Tandberg Television faller. Det er sådd liten tvil om veksten som kommer i digital-TV-markedet. I et marked som dagens, er det også mulig å gjøre gode kjøp, sier analytikeren

Tandberg Television endte på 54 kroner, ned 6,9 prosent fra onsdag. Nedgangen i Tandberg-avleggeren Ask var 7,1 prosent til 52 kroner.

Selskapene som så ut til å klare seg best torsdag av IT-selskapene var Merkantildata (ned 2,3 pst), NetCom (ned 3,4 pst), PC-Systemer (opp 2,7 pst), Ark (net 0,8 prosent) og EDB (uendret).

- Dette er selskaper som verken har Asia-eksponering - slik som Nera (ned 6,2 pst), eller teknologieksponering - slik som Tandberg-selskapene. Det som i størst grad vil påvirke disse er innenlandsk konsum som ser ut til å bevege seg uhemmet oppover, sier analytikeren.

Det var svært høy aktivitet på børsen onsdag, og totalt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for drøyt tre millarder kroner. Mye av dette skyldtes riktignok Hydros salg av sine Saga-aksjer.

Til toppen