Påstått terrorist selger sikkerhet til Underhuset

I 1998 bombet USA fabrikken hans som represalie mot terroristen Bin Laden (bilde). I dag er Salah Idris hovedaksjonær i IES som selger sikkerhetsutstyr til det britiske Underhuset.

Den sudanske forretningsmannen og mangemillionær Salah Idris eide fabrikkanlegget som USA bombet sønder og sammen i 1998 som represalie mot den saudiarabiske terroristen Osama Bin Laden, etter bombeangrepene mot amerikanske ambassader i Afrika. Amerikanerne mente Idris brukte anlegget til å levere utstyr og våpen til Bin Laden, muligens også kjemiske stridsmidler til Irak.

Idris har konsekvent påstått at anleggene som ble bombet, utelukkende ble brukt til å framstille legemidler til sivil bruk. I forrige uke kom han i medienes søkelys da han gikk til sak mot den amerikanske regjeringen for å få erstattet de 50 millioner dollar han mener å ha tapt som følge av bombingen.

Søndag kunne den britiske avisa The Sunday Times fortelle at Idris er hovedaksjonær i det britiske selskapet IES med en eierandel på 25 prosent. IES er spesialist på utstyr for sikkerhet og overvåkning. Systemene brukes i en rekke framstående britiske institusjoner, blant andre parlamentsbygningen i Westminster, flere rettssaler og Scotland Yard. Andre framstående kunder er British Airways og Texaco.

Avisa har henvendt seg til den britiske overvåkningstjenesten MI5 med spørsmål om en Idris kan ha blitt sikkerhetsklarert i Storbritannia. Tjenesten har nektet å kommentere saken.

Les mer om britenes forhold til sikkerhet:


Britiske spioner slepphendte med bærbare PC-er

Til toppen