Planlegger billige UMTS-drepere i Norge

Flere store norske aktører planlegger å bygge nettverk i de store byene som skal slå UMTS både på pris og fart. Planen er å spre Bluetooth og WLAN-stasjoner i butikker, kafeer og hoteller.

1. desember må Telenor ASA, NetComog de to andre vinnerne av UMTS-lisensenes åpne sine nettverk.

Men mangelen på UMTS-telefoner og andre problemer utsetter bruken, i hvert fall frem til neste sommer. Og nå dukker det opp et annet alternativ for brukerne og dermed en trussel for teleselskapene.

For UMTS blir trolig dyrt å bruke - teleselskapene må investere 5-10 milliarder kroner hver og dette må hentes inn fra kundene. Den antatt høye prislappen gjør det fristende å lansere alternativer. Og det har flere aktører bestemt seg for å gjøre.

digitoday.no kan avsløre at minst to aktører/allianser arbeider med planer om å spre et større antall basestasjoner som sender og mottar data med Bluetooth og/eller WLAN-standardene i norske butikker, kjeder, hoteller eller andre steder der mange ferdes. Etter hva digitoday.no kjenner til er ett av selskapene som tapte konkurransen om norsk UMTS-lisens med i én av alliansene.

Kjernepunktet i de nye planene er at både WLAN og Bluetooth bruker 2,4 Gigahertz-båndet som er åpent for alle som vil. Dermed slipper man å søke om - eller betale for - lisens fra myndighetene og man kan begrense utbyggingen til byene mens UMTS-nettverkene må bruke penger på dekke utkantstrøk.

Modellene for nettverkene er hentet fra et samarbeid mellom den amerikanske kafé-kjeden Starbucks og Microsoft som ble lansert så sent som i januar. Kunder som er på Starbucks kan koble seg på kafeens trådløse WLAN-nettverk og kommunisere med 11Mbps fart. Nettverkene består av basestasjoner, PC-er og lommemaskiner som kommuniserer mot en lokal server som knytter det trådløse nettverket til Internett. Les mer om planene her.
Billige nettverk
Både Bluetooth og WLAN gir billige trådløse nettverk. WLAN (den såkalte 802.11b-standarden) gir 11Mbps fart og en rekkevidde på 30-50 meter. WLAN-stasjoner koster nå under 10.000 kroner og innstikkskortene til PC-er og lommemaskiner koster nå under 2000 kroner.Compaq er en av mange som selger WLAN-utstyr. Her er deres tilbud.

Bluetooth-nettverk gir 1Mbps-fart og har i utgangspunktet en rekkevidde på bare 10-15 meter, men effekten på basestasjonen kan tidobles til 100 milliwatt, noe som i følge Birdstep vil gi en rekkevidde på opptil 100 meter. Ericsson har tidligere signalisert at deres mål er selge Bluetooth-basestasjoner til privatmarkedet for ned til 500 kroner stykket.


Men her i Norge vil du ikke miste oppkoblingen når du forlater kafeen. Programvareselskapet Birdstep Technology ASA har laget et system som får mobiltelefonen eller PC-en til å bytte over til det nå lanserte GPRS-mobilnettverket automatisk. Forbindelsen blir tregere, men fungerer fremdeles inntil du kommer inn en ny raskere IP-sone eller du kobler deg på fastnettet.

Tre ledere i tre uavhengige kjente selskaper i den norske IT- og telebransjen bekrefter planene overfor digitoday, men det er bare Haakon Bryhni, sjefteknolog på trådløse nettverk hos Birdstep som vil stå frem.

- Jeg kjenner til flere aktører som arbeider med å opprette nettverk med såkalte lokale IP-soner, både med Bluetooth og WLAN-utstyr, forteller Bryhni til digitoday.no.

Hvem det er vil han ikke røpe, for aktørene er trolig kunder av Birdstep. Dette selskapet er mest kjent for sin kompakte database som er beregnet på mobiltelefoner, men i den senere tid har selskapet utviklet flere nye produkter. To av dem er programvare til å opprette og bruke trådløse datanettverk.

På hjemmesidene til Birdstep har selskapet lagt ut informasjon om sine produkter. IP-sonepakken til Birdstep lar deg administere pålogging, bruk og regninger. I tillegg har Birdstep lansert programvare som bytter oppkobling automatisk mellom IP-sonen og GPRS-nettverket.

Du kan lese mer om Birdsteps IP-sone-system og Mobil IP-programvare her.
Til toppen