Planlegger NT 5-optimalisert prosessor

Transmeta, selskapet som er mest kjent for å ha Linus Torvalds i staben, har trolig planer om å utvikle en RISC-prosessor som er optimalisert for Windows NT 5.0. Trolig har Torvalds mer enn én finger med i dette "spillet".

Transmeta, selskapet som er mest kjent for å ha Linus Torvalds i staben, har trolig planer om å utvikle en RISC-prosessor som er optimalisert for Windows NT 5.0. Trolig har Torvalds mer enn én finger med i dette "spillet".

Kilder The Register har vært i kontakt med, forteller at Transmeta, som tidligere planla å utvikle alternative brikker for multimediamarkedet, har endret sin strategi. Ifølge kildene, som The Register vurderer som pålitelige, skal selskapet nå forberede en RISC-prosessor (Reduced Instruction Set Computing) som skal være optimalisert for å kjøre Windows NT 5.0. Dette betyr blant annet at prosessoren ikke har støtte for DOS og 16-bits Windows.

Ifølge kildene skal Linus Torvalds ha ført til en omveltning i det hemmelighetsfulle selskapet, som ledes av David Dinzel, tidligere sjef for Suns SPARC-laboratorier.

Torvalds ser nå ut til å se forbi den tidsalderen vi nå er inne i, hvor de fleste Windows-baserte PC-er kjører på et DOS-basert operativsystem. Dette inkluderer også Windows 98. Mange mener at det er på tide å pensjonere DOS, som trolig har fulgt med Windows 95 og 98 kun av kompatibilitetsårsaker. Mange brukere har ønsket å kjøre sine gamle DOS-baserte programmer og spill, mens de fleste nyere spill og applikasjoner egentlig er uavhengige av DOS. Stadig flere av spillene kan faktisk også kjøres under Windows NT.

Microsoft har i tillegg fortalt at selskapet etter hvert vil etablere et felles basis for sine operativsystemplattformer, noe som betyr at Windows 98 er det siste operativsystemet som er DOS-basert. Dette vil likevel ikke skje før etter at NT 5.0 slippes, uten at noen med sikkerhet vet når det kan bli. Enkelte har i det siste faktisk antydet at det kan skje allerede til våren, uten at dette er offisielt bekreftet.

Prosessoren fra Transmeta skal ifølge kildene kunne gi en rimeligere og raskere plattform for Windows NT 5.0 enn plattformer basert på x86-kompatible prosessorer.

Det er vel heller ikke direkte usannsynlig at det etter hvert kommer en Linux-utgave for denne plattformen også.

Transmeta har selvsagt ikke kommet med noen offisiell uttalelse om dette og er også temmelig hemmelighetsfulle når det gjelder det meste annet. Likevel er det kjent at selskapet er medlem i AGP Implementors Forum og American Electronics Association og at Paul Allen, en av grunnleggerne av Microsoft, eier en del av selskapet.

Til toppen