Platebransjens hemmelige våpen mot MP3

En programvare som logger hvilke maskiner som bytter piratkopierte musikkfiler er platebransjens ferskeste våpen. Den norske platebransjen avviser ikke at dette kan bli benyttet også i Norge.

Platebransjen slår nå tilbake mot piratvirksomhet som strider mot musikeres opphavsrett. I følge nettpublikasjonen 7amNews / Shock Horror Probe har platebransjen fått utviklet programvare som forkler seg som en ordinær bruker, men som i realiteten spionerer på de andre brukerne.

Programvaren er kalt Media Tracker og infiltrerer fil-delings nettverk som for eksempel Napster som nettbrukere tar i bruk for å bytte opphavsrettslig beskyttet musikk. Programmet samler informasjon fra andre maskiner på dette fil-delings nettverket og samler det i en database.

På denne måten kan plateselskapene identifisere en maskin og ved hjelp av logger fra den aktuelle ISP (Internet Service Provider) også finne identiteten til brukeren.

Den norske avdelingen av IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) avviser ikke at denne typen programmer snart kan være i bruk av den norske plateindustrien.

- Ja, men det blir ikke i morgen for å si det sånn. Utviklingen på Internett går fort, så jeg sier ingen ting for sikkert, det kan komme nye ting om kort tid. Platebransjen er internasjonal, det er få bransjer som er så internasjonale som vår, så i den grad vi finner redskaper som er gode, vil det gå fort verden rundt, sier leder for IFPI Norge, Sæmund Fiskvik. Han understreker at han har hørt om programmet, men har ikke fått satt seg inn i hva det er og hvordan det fungerer.

- Blir dette akseptert internasjonalt vil det ikke ta lang tid før det blir innført også her. Jeg regner med at jeg diskuterer dette med kolleger allerede til uka, sier Fiskvik.

- Jeg er ganske sikker på at man kommer til å få avanserte programmer til å finne pirater, men dette blir den tusen år gamle kampen mellom kryptering og dekryptering, sier han.

Media Tracker utarbeider lister over maskiner som har utført krenkende handlinger, i tillegg til IP-nummer og tilknytningstid. Ifølge 7amNews er planen å sende denne informasjonen regelmessig til de ISP-er med brukere representert på listen og kreve at disse sørger for at brukerne ikke gjentar krenkingen av opphavsretten. På denne måten kan MP3-pirater bli tvunget til å forlate en ISP etter en annen, og dermed gjøre det vanskeligere å utveksle piratkopiert materiale.

Til toppen