Programmet som kan drepe nettavisene

Det som kan synes å være løsningen for mange Internett-brukere som ønsker raskere nedlasting av web-sider, kan samtidig vise seg å bli begynnelsen på slutten for Internett-avisene. Det dreier seg om et nytt program som kan fjerne bannerreklamer, hovedinntektskilden for de fleste kommersielle nettaviser.

digi.no har lastet ned og testet @Guard fra WRQ på norske nettaviser, og kan slå fast at programmet er ekstremt effektivt.

Etter å ha pakket ut exe-filen og installert @Guard viste det seg at alle annonser på både SOL, Aftenposten, IT-avisen og vår egen digi.no umiddelbart ble fjernet. En enkel justering i "settings"- og "Ad-blocker"-menyen i @Guard var det som skulle til før jeg klarte å fjerne annonsene også fra VG, Dagbladet, Dagsavisen, Dagens Næringsliv og Nettavisen. For sistnevnte var det for eksempel bare å fylle inn stikkordene "annonse" og "event" i søkestrengen for å bli kvitt samtlige annonser på forsiden.

@Guard siler nemlig ut annonsene ved å bygge opp lister med adresser og navn som kan være banner-relaterte. All grafikk som heter noe med "banner", "ad", "annonse", "reklame" osv. kan på denne måten sorteres vekk.

Ikke en eneste annonse på de ni nettavisene digi.no besøkte slapp gjennom @Guards årvåkne blikk etter å ha oppdatert @Guard med den nødvendige informasjon.

Som bruker havnet jeg i paradis: Ikke nok med at jeg ble kvitt de blinkende og sterkt forstyrrende annonsene på de ulike nettstedene, i tillegg økte nedlastingshastigheten med over 30 prosent på de tyngste sidene.

Som nyhetsredaktør i en 100 prosent annonsefinansiert web-publikasjon, ble jeg mer forskrekket enn betatt. @Guards er et så hypereffektivt verktøy at det åpenbart vil påføre flere nettaviser betydelige tap som følge av tapte annonsevisninger. For enkelte aviser vil et slikt program, dersom det får en stor utbredelse, kunne bety den visse død.

For én ting er sikkert: Så lenge teleoperatørene ikke klarer å tilby den båndbredde nettbrukerne forlanger, vil mange benytte seg av muligheten til å installere og benytte @Guard. Programmet gir nemlig ikke bare raskere nedlasting av web-sider, det gir deg også økt sikkerhet og bedre personvern ved at det filtrerer ut personlige opplysninger som ellers kan bli oversendt til ulike nettsteder. Samtidig inneholder @Guard en personlig brannmur til beskyttelse av din PC.

Det de annonsefinansierte nettstedene i det lengste kan håpe på, er at @Guard gir både annonsører og web-utviklere et incitament til å lage enda bedre annonser - annonser som i seg selv er så underholdende og gode at leserne gjerne vil ha dem. Dét er nok imidlertid et halmstrå av den tynne typen.

Det som eventuelt kan tale i @Guards disfavør, er at du må du betale for programmet (29,95 dollar), noe som nok vil redusere interessen endel.

Nettstedene kan dessuten jevnlig endre filnavnene på sine annonser slik at @Guard ikke får sperret annonsene ute, i hvert fall inntil brukeren har rukket å oppgradere dataene i programmet.

Det vil i så fall bli litt av en jobb - for begge parter.

@Guard lar seg enkelt installere på ethvert Windows 95, Windows 98 eller Windows NT-system med Microsofts TCP/IP-stack. Du kan på intuitivt vis konfigurere og kontrollere @Guard fra ikonet @Guard Setting. Du kan også passordbeskytte programmet, men denne biten er etter det jeg kan se ikke @Guards sterkeste side. Det er nemlig fullt mulig å redigere Windows-registeret manuelt og reboote systemet for å gjøre endringer i @Guards innstillinger, og på denne måten omgå passordbeskyttelsen.

En annen bonus ved systemet er at du kan forhindre at haugevis med JavaScript-vinduer spretter opp på skjermen i tide og utide. Svakheten er at du ikke kan be @Guard stoppe slike vinduer på bare noen utvalgte nettsteder. Det er enten alle eller ingen. Du vil derfor ofte møte veggen med beskjeden "JavaScript Error" dersom du eliminerer alle "open window"-kall, i tillegg til at du vil miste funksjonalitet på de nettstedene som benytter JavaScript i sine styremenyer og hjelpevinduer.

Siden du fikk tipset her, håper jeg du ikke gjør det på digi.no, men dersom du ønsker å prøve ut hvordan det er å surfe på et annonsefritt Internett, kan du laste ned en 30-dagers prøveversjon av @Guard fra WRQs nettsted (se peker i margen til høyre)...

Til toppen