Programvare holdt lufta

Etter stabilisering i slutten av forrige uke, raste IT-indeksen videre ned tirsdag. Bare programvareselskapene klarte seg i den kraftige nedgangen.

IT-indeksen falt kraftig etter at børsen åpnet tirsdag,, men indeksen tok seg noe opp mot slutten av dagene og endte 1,2 prosent under fredagens nivå etter positiv åpning i det amerikanske markedet. Resten av markedet endte marginalt ned - totalindeksen svekket seg med fattige 0,2 prosent.

Til tross for kraftig nedgang kan det synes som om programvarforetakene klarer seg relativt bra. Norman Data Defense styrket seg med 3,7 prosent etter fredagens fall, og Agresso-aksjen la på seg 2,6 prosent. Også Thrane Gruppen fikk positiv utvikling, noe som trolig skyldes kjøpet av Digital Graphics (tidligere Scan Mac Wæraas) - den gamle tapsmaskinen i Computer Advances Group. Prisen var imidlertid ikke så svimlende; fem millioner kroner betaler Thrane Gruppen for selskapet - i tillegg til en bonus til de nåværende eierne på 6 ganger første driftsårs overskudd.

Heller ikke PC-Systemer ser ut til å ha tatt særlig skade av kursraset i teknologisektoren, og aksjen endte på sterke 23,10 kroner etter en nedgang på marginale 0,9 prosent.

- År 2000 problematikken vil føre til at bedrifter er nødt til å ta en gjennomgang eller skifte ut systemene sine uavhengig av økonomiske trender. Programvareselskapene vil derfor være mindre påvirket enn andre sektorer, sier en analytiker til digi.no.

Mest utsatt tirsdag var Ask som fortsatte en sterk nedadgående trend. Digi.no snakket nylig med sjefen for Asks hovedkonkurrent InFocus, som mente Ask i likhet med InFocus ville få problemer med distribusjonsleddet. Analytikeren digi.no snakket med mente at også aksjonærlisten har vært avgjørende for fallet den siste tiden.

- Ask var en "hip" aksje i vinter, og mange aksjonærer uten erfaring fra markedet kjøpte seg inn. Mange av de samme selger seg nå ut av ren frykt, sier analytikeren.

Aksjen falt med 3,7 prosent til 61 kroner tirsdag, og ble en av taperne sammen med blant andre Tandberg Data som også fortsatte en nedadgående trend med et fall på én prosent til 53 kroner.

Omsetningen var laber på Oslo Børs tirsdag, og endte på 861 millioner kroner.

Til toppen