Rådyr serverprosessor

Intels kommende prosessor for servere og arbeidsstasjoner, Xeon, kommer til å koste flesk. Årsaken er først og fremst at det er mye mindre dynamikk og konkurranse i markedet for slike prosessorer.

Ifølge CNET vil prisen på den dyreste utgaven av Xeon, 400 MHz klokkehastighet og 2 MB med trimmet sekundært hurtigminne, være omkring 4500 dollar i store volum når prosessoren blir lansert i løpet av sommeren. Bedriftskunder vil trolig måtte betale mellom 5000 og 6000 dollar hos sine forhandlere. Dette er et kjempestort skritt opp fra prisen på dagens dyreste Pentium II prosessor, som er tilgjengelig i Norge for under 7000 kroner eksklusiv mva.

Også de mindre kraftige Xeon-brikkene vil bli dyre. En 400 MHz med 1 MB hurtigminne vil koste omkring 2850 dollar i volum, mens en brikke med bare 512 KB hurtigminne vil koste omtrent 1125 dollar.

Et resultat av dette er at mange Xeon-servere vil koste mellom 10.000 og 25.000 dollar, muligens enda mer, for de aller kraftigste serverne.

Ifølge Intel vil Xeon bli dyrere å produsere enn dagens Pentium II prosessorer. Dette skyldes ikke minst Slot 2-innpakningen, som er omtrent dobbelt så stor som Slot 1 som brukes på dagens Pentium II-prosessorer. I tillegg vil det brukes skreddersydde minnebrikker i hurtigminnet.

Drew Peck ved analysebyrået Cowen & Company, sier til CNET at Xeon-brikken likevel ikke vil koste mer en noen få hundre dollar å produsere.

- Xeon er overpriset, men det vil også produktene den leveres sammen med være.

Flere analytikere antar nå at Intel har satt prisen på Xeon såpass høyt for å få økte marginer. Konkurransen er temmelig hard for en rekke av selskapets andre prosessorprodukter, noe som fører til at fortjenesten for hver prosessor er lavere enn ønskelig.

Til toppen