Ramqvist forlater blødende Ericsson

Utallige omstillinger har ikke hjulpet. I tredje kvartal tapte Ericsson hele fem milliarder kroner - 5,85 kroner per solgte telefon - og styreleder Lars Ramqvist trekker seg.

Resultatene fra det svenske industrikonsernet lekket ut til flere svenske medier og analytikere torsdag ettermiddag. Derfor valgte selskapet å slippe tallene torsdag kveld fremfor fredag morgen. Nyhetene ble ikke bedre av det, og Ericsson presenterer tap i overkant av forventningene.

Salget falt fra tredje kvartal i fjor til tredje kvartal i år med 19 prosent og endte på 54,6 milliarder svenske kroner, mens salgssvikten de tre første kvartalene er på ni prosent. Ordreinngangen falt fra tredje kvartal i fjor til tredje kvartal i år med 35 prosent til 44,9 milliarder svenske kroner, mens ordresvikten for de tre første kvartalene er på 15 prosent og ender på 181 milliarder svenske kroner.

En av de dårlige nyhetene er at ordreinngangen på mobilnett falt i tredje kvartal med en omsetningssvikt på 29 prosent og endte på 35,2 milliarder kroner.

Selskapet har også en annen mindre hyggelig nyhet å komme med: Tradisjonelt står nettdelen av Ericsson for nær 80 prosent av salget i selskapet. Til neste år har selskapet tidligere spådd en vekst på nettsiden med mellom null og fem prosent. Nå varsler selskapet en nedgang på mellom null og ti prosent. Så langt år er nedgangen på tre prosent, regnet etter Ericssons eget salg.

Men Ericssons største problem er likevel mobilvirksomheten.

Driftsresultatet her endte på minus 4,2 milliarder svenske kroner, en forverring fra samme kvartal i fjor som endte på vel 4 milliarder i minus. Prognosene fra analytikerne, ifølge SME Direkt, var 3,2 milliarder svenske kroner.

Omsetningen falt med 42 prosent, ordreinngangen falt med 47 prosent, driftsmarginen falt tilminus 51 prosent, mens volumet falt med en halv million til 7,2 millioner. Selv en høyere pris per terminal hjelper ikke. Og Ericsson følger nå strømmen blant verdens mobiltelefonprodusenter, og spår et salg på vel 400 millioner, ned fra tidligere prognoser på rundt 440 millioner.

Først til neste år, skriver selskapet i rapporten, vil det kunne komme en viss økning. Ericsson regner også med at verdens mobilbrukere teller vel 950 millioner ved årets utgang, og målet om 1,6 milliarder kunder i 2005 står fremdeles ved lag. Driftsmarginen på Ericssons mobilvirksomhet er nå på én prosent, i tråd med det øvrige resultatet i konsernet. Målet er å nå fem prosent i 2002.

Heller ikke fra det tidligere vekstmarkedet Latin-Amerika kommer det gode nyheter, og regionen fulgte med i den globale resesjonen i tredje kvartal. Verdensdelen tar unna 12 prosent av Ericssons omsetning og det merkes når salget faller med 45 prosent, sammenlignet med i fjor.

I Vest-Europa falt salget med 29 prosent, og ordreinngangen med 37 prosent. I det svenske markedet falt salget mye mer, hele 36 prosent.

Bare i Nord-Amerika og i Asia er situasjonen noen lunde stabil med bare marginal salgssvikt. Kina er fortsatt selskapets største marked med 13 prosent av salget og 12 prosent av ordreinngangen.

Og endelig, selskapet opplever vekst i ordreinngangen i Øst-Europa, Midtøsten og Afrika med til sammen 57 prosent, selv om omsetningen faller med ni prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor.

Konsernsjef Kurt Hellström sier at den positive kontantstrømmen for andre kvartal på rad kommer av lavere lagerbeholdning. Det kommer imidlertid ingen signaler om at oppsigelsene er over.

- Vi kommer fortsatt til å tilpasse vår kapasitet og legge ned lavt prioriterte produkter og aktiviteter, sier han i en pressemelding.

Hellström får ny sjef. Tidligere konsernsjef og mangeårig styreleder, Lars Ramqvist trekker seg som styreleder i selskapet og overlater den rollen til konsernsjefen i Electrolux, Michael Treschow.

Til toppen