Rapport fra IRC-nerdenes sommertreff

Da nettverksadministratorene for IRC-nettverket Undernet møttes var digitodays journalist, som også er IRC operatør, med.

"Sjefene", eller IRC-operatørene, på IRC-nettverket Undernet hadde for en liten stund siden et treff. Her var det to ting som gjaldt: å bli bedre kjent, for å kunne samarbeide bedre, og å diskutere nettverksoppsett og fremtidig strategi.

Det er som regel to slike treff i året, ett i USA og ett i Europa, og operatørene betaler ofte reise og opphold av egen lomme; kun for å bli flinkere i et verv de har påtatt seg frivillig og dermed kunne hjelpe brukere bedre. Men disse treffene skiller seg gjerne ut fra andre treff som for eksempel The Gathering eller andre data- og IRC-treff. Her er det lagt vekt på kommunikasjon, og det mest avanserte jeg så i år var mobiltelefoner (noen hadde riktignok WAP...).

Siden alle operatørene på Undernet er frivillige og det ikke ytes noen form for kompensasjon for oppgaven man utfører, må de som stiller opp på slike treff selv betale, og det kan derfor til tider bli litt slunkent oppmøte... Denne gangen ble møtet holdt i Amsterdam og det var stort sett folk fra Nederland, England og Norge som var representert.

Alle dagene var lagt opp med sosialt samvær med diskusjoner i tillegg til mer normale turistsysler som omvisning.

Det som overrasket mest med treffet var antallet datamaskiner som kom frem: Med tanke på at de fleste IRC-operatørene jobber som systemadministratorer på dagtid, med et IRC-program i bakgrunnen for å kunne hjelpe til der også, og så "jobber" på IRC store deler av kvelden, var det med undring vi konstaterte at det i hele perioden var kun èn som brukte datamaskin. Formål: å legge ut bilder av treffet på nett så de andre kunne se hvem som var der og hva de hadde gjort. For de andre var det mest avanserte et par SMS-meldinger.

Torsdag var det oppmøte, og alle de norske som møtte opp bodde hos en nordmann i "asyl" omtrent 20 minutter utenfor Amsterdam sentrum. Siden vi kom ned ganske sent var det eneste på plakaten den dagen grilling og "bli kjent". Noen tok også en kveldstur på en lokal bar litt senere for å få med seg litt av den lokale "arkitekturen".

Fredag formiddag var alle de nederlandske operatørene på jobb, så vi andre som hadde tatt oss fri, startet dagen med sightseeing på kanalene og rundtur i sentrum. På ettermiddagen møtte alle opp på en lokal irsk pub (som hadde leid inn irer som personale, noe norske puber burde vurdere). Her ble det snakket løst og fast om meninger om nettverket og strategier ved misbruk.

Deretter var det guiding i Amsterdams natteliv, og det var vel først her det ble helt tydelig at IRC-operatørene, og dermed sikkert de fleste andre på IRC, slett ikke er så 'nerdete' som mange kanskje tror. De fleste kunne utestedene på rams, og selv om enkelte måtte hjem til kjærester og slikt etter hvert, var det få som forsvant før utestedene stengte rundt 5 om morgenen. Det slo meg at jeg helt sikkert skulle tatt med meg GPS-en og Palm-en for å teste Heinekens BarTrek, men det er sjeldent et bra trekk å ha med seg dyrt utstyr når man er på byen.

Selv om fredagen satte en liten demper på lørdagens diskusjoner, var det likevel en del diskutering rundt emnene IRC, selv om det hadde en tendens til å gå mer på personlig plan etter hvert som man ble kjent med hverandre. Som en avslutning på treffet var det en ny tur ut på byen i Amsterdam, før hjemreise på søndag morgen - mange opplevelser og venner rikere.

De fleste deltakerne uttrykte at treffet hadde vært vellykket, bortsett kanskje fra nederlenderen som uten å sjekke beløpet sa at han tok regningen på den irske puben på fredagen... Uansett ble det avtalt at det vil bli et treff til i løpet av året - i London. Men da vil det være mer sosialt og mindre teknisk, noe som sikkert passer bra til de enkeltes konsentrasjonsevne på dag 2.

Til toppen