Raskere ATA utkonkurrerer Firewire

Introduksjonstiden for IEEE 1394 ser ut til å bli stadig utvidet. Trolig vil de fleste PC-produsenter velge den ikke fullt så raske Ultra ATA/66 som grensesnitt mot vanlige harddisker i 1999.

Ultra ATA/66 (Advanced Technology Attachment) er utviklet av harddiskprodusenten Quantum og støttes av en rekke store produsenter av PC-er, harddisker, kontrollkort og brikkesett. Grensesnittet skal standardiseres i oktober og ventes å dukke opp i nye PC-er i løpet av 1999.

Ultra ATA/66 er utviklet for å løse den flaskehalsen dagens Ultra ATA/33-grensesnitt vil bli etter hvert som den interne hastigheten i harddiskene øker. Steve Wilkins, programdirektør i Quantum, sier til EE Times at hastighetsøkningen er på omkring 40 prosent hvert år, slik at Ultra ATA/33 vil bli for treg i år 2000.

Ultra ATA/66 kan levere data dobbelt så raskt som det nåværende grensesnittet ved å bruke dobbelt klokkefrekvens, forbedrede klokkemarginer og CRC (Cyclical Redundancy Check). CRC tester integriteten til dataene som overføres. For å unngå krysstale er kabelen for Ultra ATA/66 blitt utstyrt med dobbelt så mange ledninger til jord. Kabelen består til sammen av 80 ledninger, men skal også kunne brukes sammen med eldre IDE/ATA-utstyr.

Ultra ATA/66 kan levere data med en hastighet på 66 MB/s.

IEEE 1394 (Institute of Electrical and Electronics Engineers) eller Firewire, som det også er blitt kalt, er en slags kombinasjon av USB (Universal Serial Buss) og SCSI (Small Computer System Interface). Denne har en overføringshastighet på 800 Mbit/s, 50 prosent raskere enn Ultra ATA/66.

Likevel vil trolig Ultra ATA/66 bli mye mer utbredt enn IEEE 1394, i hvert fall i nær framtid. Årsaken er pris.

Mens IEEE 1394 krever en egen brikke på hovedkortet, eventuelt et eget tilleggskort, kan Ultra ATA/66 enkelt implementeres i et standard brikkesett, slik man nå gjør med Ultra ATA/33. Dette er tilnærmet gratis. Inntil det kommer en god grunn til å betale for de ekstra kretsene i både i PC-en og på diskene, vil PC-leverandørene holde seg til ATA-grensesnittet.

Et unntak er bruk av IEEE 1394 for å tilkoble eksternt utstyr, slik som skannere, skrivere, nettverk og liknende. Når det gjelder dette er Ultra ATA/66 ingen konkurrent.

Til toppen