Reklamespoten dør med digital-TV

Med økt programlojalitet og et enormt utvalg av TV-kanaler er det svært liten sjanse for at den tradisjonelle reklamesnutten på 30 sekunder overlever, sier en ny britisk undersøkelse.

TV-reklamens død er blitt spådd et uttall av ganger tidligere. Men nå slår rapporten "Advertising on Digital TV" det absolutt fast; den tradisjonelle reklamefilmen blir passé i en digital-TV-verden. Medierådgiver og analytiker Alan Griffiths leder Digital Strategy, et firma som har spesialisert seg på rådgiving innen elektroniske medier.

Griffiths har tidligere blant annet vært sjef for BBC News' Multimedia-avdeling. Ifølge Reuters er han overbevist om at annonsørene må endre tenkemåte når det gjelder tradisjonelle mediekjøp på TV. De må i større grad knytte reklamen opp mot enkeltprogrammer og tenke mindre på når på døgnet og hvilke kanaler som reklamen sendes på.

- Den elektroniske programguiden (EPG - red.anm.) oppfordrer deg til å surfe fra program til program på mange forskjellige kanaler.Hvis seerne søker først og fremst etter programmer og i mindre grad blir lojale til kanalene, vil innflytelsen til reklamepausen etter hvert ebbe ut, mener Griffiths.

EPG-er gir deg en totaloversikt over alle kanalene som din digital-TV er i stand til å ta inn, finner programmer etter kategorier pluss temaer, og velger ut hvilke programmer man vil se på forhånd uten å måtte vente på at reklamebolken blir ferdig.

Griffiths tror i mye større grad på sponsing av enkeltprogrammer og avbrudd midt i programmene enn de tradisjonelle lange mellom-program-pausene som stadig dominerer kommersiell TV. Det vil bli en etterspørsel etter program som leverer aktuelle målgrupper, tror han.

Når en gang interaktiv TV spres til massene, vil de korte reklamepausene som kastes på konsumentene i profiløyemed og for å få opp merkebevisstheten, være dødtfødte. Digital-TV vil i mye større grad fungere som i det interaktive Internettet hvor man etablerer en varig tilstedeværelse over en periode, hvor annonsene vil peke til merkevarens konstante tilstedeværelse.

- Reklameavbruddet, som seerne har vært så vant med de siste 40 årene, vil få mindre status og vil bli erstattet av reklameformer som baserer seg på en nær forståelse av seeroppførselen. Et fragmentert TV-publikum kommer til å bli stadig mer kritiske til hva de vil se på, spår han.

Til toppen