Rimelige uttakbare disker på 20 GB

Med Peerless lover Iomega uttakbare disker på opptil 20 GB til ti øre per megabyte for både PC og Mac. Produktet kommer til Norge i tredje kvartal.

Iomega Corporation viste Peerless drev og disker på to amerikanske messer i januar. Drevet er formet og dimensjonert som en hånd-PC, mens diskene er bare marginalt mindre. Produktet skal komme på det amerikanske markedet i løpet av sommeren, og er lovet i Europa i løpet av tredje kvartal.

Diskene skal komme i varianter på 5, 10 og 20 GB, og levere en datastrøm på opptil 15 megabytes per sekund. Det skal være nok til å håndtere flere samtidige videostrømmer. Drevet leveres med grensesnitt mot USB 1.1 og Firewire (IEEE 1394), og skal fungere like godt mot Mac som mot PC-er. Grensesnitt mot USB 2.0 og SCSI er varslet. Med grensesnitt skal drevet, uten disk, koste 249 dollar. Diskene skal koste fra 129 dollar for 5 GB, til 199 dollar for 20 GB. Europeiske priser er ennå ikke klare. En vanlig omregningsfaktor er ti kroner per dollar. Det betyr at drevet kan ventes å koste rundt 2500 kroner, og at du får en 20 GB disk for rundt 2000 kroner.

Iomega forteller at Peerless-produktet inneholder to teknologiske nyvinninger. Den ene er at lese- og skrivehodene er integrert i hver disk. Fordelen er at hver disk kan gjøres hermetisk lukket. At overføringsraten er så høy som 15 megabytes per sekund forklares også ved å vise til dette forholdet.

Det må virke fordyrende å integrere lese- og skrivehode i hver disk, i stedet for å legge det i selve drevet. Iomega kompenserer for dette ved å legge styringselektronikken i drevet, og forklarer at dette forholdet er avgjørende for at en 20 GB disk ikke koster mer enn et par hundre dollar, eller rundt ti øre per megabyte.

Iomega markedsfører Peerless som et alternativ til CD-RW, DVD-RW og DVD+RW, og henvender seg til både private og profesjonelle brukere. Videoredigering, sikkerhetskopiering og utveksling av store datamengder i design, database og utviklingsmiljøer nevnes som typiske bruksområder.

Hver disk utstyres med en spesiell identifikator. Denne kan utnyttes i flere sammenheng. En mulighet er å knytte den til en passordbeskyttelse, slik at disker på avveie ikke kan leses av uvedkommende. En annen er å knytte den til en bestemt bruker, slik at disken legger ut en bestemt arbeidsflate og utvalg av applikasjoner når den starter.

Til toppen