Roboter på størrelse med maur

Tre japanske elektronikkselskaper har de siste ti årene arbeidet med å lage svært små roboter. Nå har er det første målet nådd.

Tre japanske elektronikkselskaper har de siste ti årene arbeidet med å lage svært små roboter. Nå har er det første målet nådd.

Mitsubishi Electric, Sumitomo Electric Industries og Matsushita Research Institute har de siste ti årene samarbeidet om å utvikle mikromaskiner på størrelse med maur. Prosjektet har ifølge Associated Press kostet 25 milliarder yen (1,6 milliarder kroner) så langt og er for en stor del blitt finansiert av de japanske myndighetene.

Hva med en datamaur?

Roboten som nå er utviklet er kasseformet og måler 5 x 9 x 6,5 millimeter. Den er utstyrt med to runde tilknytningpunkter på hver side som kan kobles til andre roboter for å utføre mer kompliserte oppgaver. Vekten er 0,42 gram, løftekapasiteten det dobbelte. Roboten kan ifølge Associated Press bevege seg med en hastighet på to millimeter i sekundet.

Disse maskinene er ifølge Associated Press laget for å krype rundt mellom tynne kabler og rørledninger for å inspisere og rette opp problemer i kraftverk. Robotene kan krype i svært små åpninger rundt bunter med rør og kabler i kraftverk, inkludert de som er drevet med kjernekraft, og inspisere og til og med rette opp problemer som er oppstått. Dette selv om kraftverket er i full drift. Dette vil effektivisere driften til kraftverkene.

Forskerne ved de tre selskapene arbeider nå med en videreutvikling av denne roboten. Målet er å gi robotene nye funksjoner, slik at de for eksempel kan klatre opp og ned rørledninger samtidig som de er koblet til andre maskiner.

Til toppen