Rogus.com beskylder konkurrent for plagiat

Rubrikksøkemotoren Rogus.com går til frontalangrep på konkurrenten T-Rex. Rogus.com mener konkurrenten delvis har kopiert teknologien som ligger bak Rogus.com og lar nå advokater se nærmere på saken.

Den norske rubrikksøketjenesten Rogus.com er forbannet på Brummundal-baserte T-Rex.no, en søkemotor over rubrikkannonser på nettet. digi.no skrev om denne tjenesten tirsdag.

Les om T-Rex:


T-Rex inn i annonsekampen

T-Rex er ennå ikke et kommersielt selskap, men har planer om å utvide til å bli en pengemaskin for eierne DMT-Internett. Forretningsidéen er ganske lik konseptet bak Rogus og andre rubrikkmotorer, der brukeren kan søke seg frem i salgsannonser på nettet. Per i dag har T-Rex bare biler i basen, men på sikt er det planen å utvide tjenesten til også å omfatte andre produktspekter.

Men Rogus.com er forbannet på T-Rex. Rogus mener at en av utviklerne som står bak T-Rex har rappet og kopiert teknologien bak søkemotorene til Rogus.com.

Rogus.com hevder at denne utvikleren hadde vært til jobbintervju med Rogus.com.

- Han ville opprinnelig selge oss en nettjeneneste, noe vi avslo. Men det viste seg at han satt inne med endel kunnskaper innenfor programmering og vi fant ut at han kanskje kunne hjelpe oss med utviklingen av vår tjeneste, hevder Ronald Sande, administrerende direktør i Rogus.com overfor digi.no.

Sande påstår at utvikleren kom på flere intervjuer, og at selskapet var meget interessert i å ansette personen. Men da Rogus.com fremla betingelsene, var utvikleren ikke fornøyd med disse, og avslo tilbudet.

- Vedkommende fikk innsyn i mye av teknologien bak Rogus.com under de tre intervjuene han var på. Dette er ting som han ble forklart av vår IT-og utviklingssjef, hevder Sande videre.

- Vi har sett på kodingen i T-Rex-tjenesten. Det er rett og slett ikke teknisk mulig å lage denne tjenesten uten å ha kopiert dette fra oss, hevder Sande, som mener at siden utvikleren hadde vært i jobbintervju, og fått innsyn i konfidensielle sider ved Rogus.coms drift, burde han holde denne informasjonen for seg selv.

Rogus.com har nå sendt saken til sine advokater for nærmere gjennomgang.

- Vi syns det er bra med konkurrenter, og liker en fair kamp. Men vi liker ikke urent spill, sier Sande til digi.no.

Utvikleren som Rogus.com mener har plagiert tjenesten deres, stiller seg helt uforstående til påstandene fra Sande.

- Mener de at jeg, etter å ha vært på jobbintervju der noen ganger og har sett på nettsiden deres, skulle kunne kopiere tjenesten, spør han, og legger til: - Det er liksom ikke så mye å kommentere. Koden som ligger til grunn for T-Rex ble skrevet like før jul. Den jobbet jeg med lenge før jeg kom i kontakt med Rogus.com, hevder utvikleren overfor digi.no.

Utvikleren, som ønsker å være anonym, bekrefter at han var i et intervju med Rogus for tre omlag måneder siden.

- Der fikk jeg se sidene deres, og hørte litt om konseptet. Men at jeg skulle kunne kopiere kodene deres ved å se på sidene, er pussig. Da kan hvem som helst gjøre det. Vi i T-Rex har utviklet denne tjenesten- sammen med kodene og alt- helt selv. Det er ikke noe vi har rappet fra Rogus.com. Det er i det hele tatt litt pussig at Rogus kommer med dette utspillet. Det kan virke som om de er redd for konkurranse, sier utvikleren til digi.no.

At Rogus truer med advokater er han ikke det minste redd for.

- Jeg har mitt på det tørre, sier han.

T-Rex har etter digi.no skrev om tjenesten, fått henvendelser fra ett av selskapene de henter rubrikkannonser fra. Bilguiden, en tjeneste som blant annet tilbyr annonseplass for bruktbiler, meddelte T-Rex onsdag at de ikke lenger ville se lenker til sine rubrikker på T-Rex' tjeneste.

- Vi ville ikke godtatt en slik tjeneste, selv om det var Gud selv som drev dem, sier Per Harald Strøm, produktsjef i Bilguiden, til digi.no.

* * *

digi.no presiserer:
I tirsdagens artikkel om T-Rex kom digi.no i skade for å skrive at Rogus.com hadde fått rubrikkgiganten FINN.no på nakken etter å ha indeksert deres innhold. Det stemmer ikke at Rogus.com har indeksert innholdet til Finn.no. Finn har nektet Rogus.com å indeksere noe som helst, og har den samme holdningen til alle andre slike tjenester.

Til toppen