Rosenrød Oracle-presentasjon sendte aksjen til himmels

Det svinger av Oracle om dagen: I går ble finansanalytikere innkalt til briefing - en seanse som ble så godt mottatt at markedet sporenstreks sendte Oracle-aksjen til værs med 10 prosent.

Det svinger av Oracle om dagen: I går ble finansanalytikere innkalt til briefing - en seanse som ble så godt mottatt at markedet sporenstreks sendte Oracle-aksjen til værs med 10 prosent.

Parallelt med Comdex, der Oracle møter brukerne og kundene, kjøres utviklerkonferansen Open World. I går ble finansanalytikere innkalt til briefing. Ifølge Wall Street Journal forlot de møtet i strålende humør, godt fôret med visjoner og troverdige optimistiske prognoser.

Straks etter spratt Oracles aksjekurs 10 prosent oppover.

Oppfatningen av selskapet har endret seg i tråd med en utvidelse av forretningsstrategien. Oracle er ikke lenger bare et databaseselskap, men også et selskap for elektronisk handel og infrastruktur på Internett.

Versjon 8,2 av databaseverktøyet skal gjøres tilgjengelig i desember, også i Norge. Endringene gjenspeiler og bekrefter den utvidede oppfatningen av selskapet.

- Mye av fornyelsen Oracles databaseverktøy de siste årene har vært relatert til datavarehus, sier markedssjef Harald Løvvik i Oracle Norge.

Versjon 8.2 fokuserer på skalérbarhet og analyse.

- Skalerbarhet og analysemuligheter er fokusområder. Datavarehus får stadig større betydning i en e-verden. Før registrerte selgerne hva kundene holdt på med. Nå er det datavarehuset som kan huske hva kundene gjør. Det oppsamlede materialet må gjøres tilgjengelig slik at man både kan forstå kunden, og legge opp personrettede tjenester, sier Løvvik.

Blant nyhetene i versjon 8.2 som støtter slik funksjonalitet, er innebygde analysemuligheter som langt på vei gjør en atskilt OLAP-tjener overflødig (OLAP står for "online analytical processing"), og en Integration Server som vil bruke XML ("extended markup language", en utvidelse av html) til å lage et standard integrasjonslag over applikasjoner som ERP (store forretningssystemer, altså alt fra økonomi til produksjonsstyring), CRM (avanserte systemer for salgstøtte og kundehåndtering, forkortelsen viser til "customer relationship management") og e-handel generelt.

- Støtten til XML og Java blir både raskere og bedre. Java-støtten er oppgradert til Java 2. En XML-parser er integrert i Oracle 8s egen Java virtuell maskin. En slik løsning gir betydelige forbedringer i ytelse.

Noe av det dette åpner for, er å bygge analyseoppgaver på Java, i stedet for SQL. Løvvik viser til praktiske eksempler der analytiske forespørsler som tidligere ble kjørt gjennom SQL og krevde mange minutter, nå gjennomføres på få sekunder gjennom Java.

Oracle 8i Release 2 vil også inneholde katalogtjenesten Oracle Internet Directory - integrerbar med Novell - og utvidede utviklingsverktøy. Det interne filsystemet vil kunne lagre og styre alt fra websider til Windows-applikasjoner. Dette er egenskaper som gjør at utviklere i enda større grad kan fokusere på databasen, og i mindre grad skjele til operativsystem.

Oracle Enterprise Manager er utvidet til å håndtere alle subsystemer. Det betyr bedre håndtering av klyngekonfigurasjoner, multimedia og applikasjoner.

Innen klynger er overgangstiden ved failover redusert med en faktor på ti. Erfaringer viser at slike prosessor tidligere har kunne tatt flere minutter.

Løvvik lar seg ikke imponere av Microsofts framstøt for sine alternativ, seinest Unisys-anlegget som ble kunngjort på Comdex, med ytelse på tre milliarder webvisninger per døgn. (Les artikkelen Tredoblet pris/ytelse med Windows 2000 i stedet for Unix.)

- Driftsstabilitet og tilgang er stadig viktigere når bedriften satser sin eksistens på e-handel. Vårt kjennetegn er at Oracle funker. Når det er problemer, har vi en stor lokal supportavdeling, her i Norge, ikke i Sverige. Vi har kunder som har prøvd andre alternativer. De kommer tilbake, på grunn av tilgjengelighet, skalérbarhet og støtteapparat.

Datavarehus er et meget aktuelt tema. Les blant annet:

Til toppen