S3 Graphics planlegger avanserte grafikkbrikker

S3 Graphics ønsker å konkurrere direkte med Nvidia og ATI om å lage de beste grafikkbrikkene - spesielt for bærbare PC-er.

Det er stadig flere selskaper som ønsker å konkurrere med Nvidia og ATI i den øvre delen av grafikkbrikkemarkedet, etter at de to selskapene stort sett har fått være alene om dette markedet i flere år.

S3 Graphics har utviklet en prosessorkjerne - DeltaChrome - som skal være grunnlaget for en ny serie med grafikkbrikker for både bærbare og stasjonære systemer.

Ifølge EE Times skal den første produktet basert på DeltaChrome være en mobil grafikkprosessor som selskapet planlegger å annonsere den 16. januar i år.

DeltaChrome inkluderer V8, en pikselmotor med åtte pipeliner. Denne har ifølge S3 Graphics en fyllingsrate på 2,4 milliarder piksler per sekund. DeltaChrome har også blant annet maskinvarestøtte for Microsoft DirectX 9.0, ADR (Advanced Deferred Rendering) og en programmerbar videomotor med spesielle etterprosesseringsmuligheter. I tillegg inkluderer DeltaChrome en HDTV-enhet som kan støtte oppløsninger på inntil 1080 linjer i progressiv modus.

S3 Graphics hevder at DeltaChrome har nok krefter til å overgå skyggeleggingsteknikkene i DirectX 9 og at den generer spøkelsesaktige bilder innhyllet i tåke og tilsløret for å skape feltdybdeeffekter. Ifølge selskapet kreves det vanligvis en rekke kalkulasjoner for å utføre disse oppgavene, men utviklere skal kunne gjøre dette i løpet av én enkel gjennomgang med de kommende brikkene.

Brikkene vil bli laget i Taiwan ved hjelp av en 130 nanometers prosessteknologi, hvor bruk av spesielle transistorer vil holde effektforbruket nede. Når brikken går på "tomgang"; skal den ikke bruke mer enn en halv watt. Men for å kunne holde seg innenfor strømkravene til bærbare PC-er, har selskapet måttet kutte ut en del lite brukt funksjonalitet. Blant annet ble muligheten for 128-bits rendering ansett som overkill.

Ifølge EE Times vil S3 Graphics komme med tre ulike grafikkprosessor for bærbare PC-er, hvor to vil leveres i en pakke bestående av flere brikker - blant annet et bufferminne for bilder. Selskapet planlegger også å levere grafikkprosessorer for stasjonære systemer i år, inkludert en billigere utgave med en pikselmotor med fire pipeliner.

Til toppen