Saken henlagt mot antatt ILOVEYOU-opphav

Onel de Guzman var siktet for å være opphavet til ILOVEYOU-ormen som ødela verdier for åtti milliarder kroner verden over. Saken er nå henlagt etter bevisets stilling.

ILOVEYOU-ormen startet sin ødeleggende ferd verden over 4. mai i år. Mistanken om at spredningen startet i Filippinene kom tidlig. Filippinsk politi etterforsket saken med støtte fra agenter i det amerikanske politiet FBI.

En rekke indisier ble samlet mot Onel de Guzman, en student ved en privat IT-høyskole i Manila, som nettopp hadde fått avvist en eksamensoppgave der han beskrev et program som kunne fange opp Internett-passord. Guzman hadde en ideologisk begrunnelse for dette: Internett-tilgang er for dyrt i Filippinene, og vanlige mennesker har ikke råd til å benytte tjenestene.

Politiet greide å spore tidlige smittebærende e-postmeldinger til telefonlinjen fra leiligheten som Guzman delte med sin søster og hennes kjæreste. Leiligheten ble ransaket og kjæresten arrestert, mens Guzman-søsknene gikk i dekning. I leiligheten var det 17 disketter og noe annet datautstyr, men verken datamaskin eller modem. Kjæresten ble løslatt etter kort tid, og en tidlig siktelse mot ham ble frafalt. Søsknene Guzman dukket opp på en pressekonferanse, og Onel ble formelt siktet noen uker seinere. Han ble ikke arrestert og har ikke vært fengslet.

Problemet for det filippinske politiet var at landet ikke hadde egnede lover mot datasnoking. Følgelig ble Guzman siktet etter en lov som egentlig dreier seg om bruk av kredittkort. Myndighetene ville ha ham dømt med en strafferamme på over tjue år for ulovlig tilegnelse og bruk av passord.

I går forklarte påtalemyndighetene at de ville henlegge saken, fordi siktelsen ikke holdt mål verken i forhold til lovanvendelse, eller i forhold til bevismaterialet. En lov mot datasnoking ble vedtatt i juni, men kunne selvfølgelig ikke gis tilbakevirkende kraft.

Avisa Philippine Star skriver at Guzman har mottatt en rekke jobbtilbud fra IT-selskaper i Manila, selv om han ikke bestod eksamen fra den lokale høyskolen. Hittil har han avvist dem alle, på grunn av ståket omkring kjærlighetsormen.

Ifølge Associated Press innrømmer Guzman at han kan ha kommet i skade for å ha spredd ormen i en e-postmelding. Han benekter at han er opphavet til den ondsinnede koden.

Les mer om ILOVEYOU-omen:


ILOVEYOU-opphav risikerer 20 års fengsel
Evigvarende vaksine mot vbs-ormer
Norge tapte 500 millioner på Loveletter
Filippinene forbereder lover mot kyberkrim
Mistenkt virusforfatter kjempet for gratis Internett
LoveLetter-mistenkt utredet tilsvarende orm som student

Til toppen