Satellittelefoni: Milliardenes marked

Investorene bak Iridium, Globalstar og ICO har investert 3,4 milliarder dollar. I løpet av de neste tre årene vil satellittsystemene en etter en lansere sine tjenester.

Satellittselskapenes målsetting er å tilby globale telefonitjenester for alle uansett hvor de måtte befinne seg. Mens mobilsystemene i dag dekker noen prosent av jordens overflate, vil alle de tre mest realistiske av de globale satellittsystemene dekke 100 prosent.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg har risikoen investorene har tatt gitt gode penger, i hvert fall i Iridium som lanserer sine tjenester om en knapp måned. Iridiums 14 prosent obligasjoner som forfaller 2005 har så langt gitt en avkastning på 22,6 prosent, siden de ble tilbudt markedet i juli 1997.

Felles for satellittsystemene er at de lover rask vekst og avkastning på innskutt kapital bare få år etter oppstart.

ICO anslår at om selskapet får én prosent av mobilmarkedet innen år 2002, vil selskapet vise til overskudd. ICO er også det selskapet som mangler mest kapital for å være fullfinansiert, nærmere bestemt 2,2 milliarder dollar.

For Globalstar kan mye avgjøres om få timer, når selskapet den 28. august skyter opp sine første 12 satellitter med en ukrainsk bærerakett av typen Zenith. Systemet blir satt flere måneder tilbake om oppskytingen mislykkes

Til toppen