Scali: Alpha-prosessor i norsk superdatamaskin

- Vi vil snart kunne levere Linux-drevne løsninger basert på Alpha-prosessoren, forteller Einar Rustad i den norske superdataleverandøren Scali.

Einar Rustad, markedssjef i Scali, har tatt et lite pusterom i sin hektiske tilværelse - 200 reisedøgn i året - for å trone bak selskapets stand på Linux@work-konferansen i Oslo. Selskapets navn har fått en ny betydning: "Scalable Linux".

- Alpha-løsningen vil kunngjøres om kort tid. Portingen skjer i samarbeid med Compaq og Alpha Processor Inc (API), et datterselskapet til det koreanske konsernet Samsung.

Scali har spesialisert seg på superdatamaskiner som bygger på standardprosessorer koplet sammen gjennom en internasjonal standard kjent som SCI for "scalable coherent interface". Scali benytter seg av SCI-kort fra et annet norsk selskap, Dolphin, som for øvrig nylig innledet et partnerskap med Sun. (Se artikkelen Sun kjøper norsk supernett-teknologi.) Scali og Dolphin har begge opphav i teknologimiljøet i det norske dataselskapet Norsk Data som ble avviklet tidlig på 1990-tallet.


- Vi har levert mellom femti og seksti løsninger hittil, til rundt 15 forskjellige land. Hittil har de vært basert på Intel 32 biters prosessorer og på Sparc-prosessorer. Sparc-utgavene kjøres under Solaris, mens Intel-utgavene kan kjøres under enten Solaris eller Linux. Maskinen som vi har levert til det tyske Paderborn-universitetet har en løsning som gjør det mulig å fordele noder på enten Linux eller Solaris, avhengig av hva slags oppgaver nodene eller gruppene av noder skal brukes til. Denne maskinen har nå vokst til 96 noder og 192 prosessorer.

Scalis verdi ligger i programvaren som binder nodene sammen og styrer dem. Hver node består av to prosessorer og minne. Den interne båndbredden er 500 megabytes per sekund.

- Alpha-prosessoren vil gi maskiner med spesielt høy ytelse. Vi har allerede større I/O-kapasitet og datagjennomgang enn for eksempel Origin-arkitekturen til SGI. Vi vil også komme med en løsning for Itanium, Intels 64-biters prosessor.

Scali-maskinene er spesielt egnet til oppgaver med en høy grad av parallellprosessering. Det betyr ikke bare avanserte tekniske og vitenskapelige applikasjoner.

- Vi kan bruke akkurat den samme maskinvaren til såkalte "throughput servers" eller "capacity servers". Vi får tunge jobber raskt gjennom systemet. Skal du kjøre mange applikasjoner som ikke snakker sammen, med bare tilgang til felles filer, er høyttelsesløsningen våre rimeligere enn alle andre.

Det innebærer at Scali-maskiner gjerne kan brukes til databaser, tjenestetilbydere innen Internett og programvare (ASP) og som webtjenere.

- Sammenlikn våre 32-noderns løsninger med for eksempel 64 prosessor-løsningen til Sun. Arkitekturen til Sun er i mange tilfeller for avansert i forhold til det maskinen blir satt til å gjøre. En 32 noders Scali kan ofte gi både bedre ytelse og rimeligere innkjøp og drift.

Flere leverandører av Intel-baserte tjenere tilbyr komplette maskiner med doble prosessorer, minne og disk på flate enheter som det går mange av i en rack.

- Vi kan bruke disse komponentene til å bygge løsninger som er mer egnede for mange oppgaver enn leverandørenes egne klynger. I tillegg til felles styring, kan vi for eksempel tilby felles masselager. SCI kan brukes til å samle alle de lokale diskene i et felles lagringsnettverk, uten Fiber Channel og uten dyre sentrale svitsjer. Distribuert svitsjing er en del av arkitekturen. Du får en SAN-løsning med like fleksible logiske enheter som fra andre leverandører.

Scalis allianse med Fujitsu Siemens har gitt flere gode kontrakter i Tyskland, blant annet fra bilfabrikantene Daimler Chrysler og BMW. I USA har Scali partnere som Aspen Systems og VA Linux. Gode evalueringsrapporter fra USAs forsvarsdepartement har gitt utslag i kontrakter med blant andre Lockheed Martin. Forholdet til VA Linux ga en kontakt videre til VA Linux' japanske distributør Northern Lights Computer.

Maskinene som Fujitsu Siemens selger under merket hpcLine, er OEM-produkter fra Scali. "hpc" står for "high performance computing."

- Northern Lights har blant annet gitt oss en bestilling på 16 Wulfkits til NTT.

Wulfkit er Scalis løsning for akademiske institusjoner og andre som liker å gjøre ting selv. Det er en "gjør det selv pakke" som oppgraderer en Beowulf-klynge til en fullverdig Scali-løsning. Wulfkit-brosjyrene som er lagt ut på Linux@work går som varmt hvetebrød.

Scali har i dag 17 ansatte og et årsbudsjett på mellom 20 og 30 millioner kroner. Investorstøtten er tilstrekkelig solid til å utsette "break even"-milepælen enda et par år dersom sunne markedshensyn skulle kreve umiddelbar vekst. Ifølge Rustad forhandler selskapet om flere kontrakter som hver for seg er større enn den samlede omsetningen hittil. Kontraktene kan ferdigstilles i år - eller neste år.

Les mer om superdatamaskiner:
Kraftig superdata med programmerbare kretser
Cray dumpet til oppstartselskap for 21,5 millioner dollar
CERN valgte norske Tech for avansert Linux-klynge
Verden kraftigste Linux-system
Polarinstituttet inn i Tungregnesenteret i Tromsø
Superdatamaskin for skrivebordet
Til toppen