JUSS OG SAMFUNN

Schengen får verdens største biometribase

Det skal opprettes en sentral database med biometri om alle som søker visum til et Schengen-land.

EUs justis- og innenriksministre har gjort det endelige vedtaket i beslutningsprosessen som vil føre til opprettelsen av verdens største database med biometriske opplysninger: Et visum-informasjonssystem for Schengen-landene.

Databasen skal inneholde fingeravtrykk og portretter, samt navn, adresse, yrke, dato og sted for visumsøknad, samt avgjørelse om visumnekt og forlengelse, av alle 70 millioner visumpliktige besøkende til Schengen-landene hvert år. EU-regler krever visum av besøkende fra til sammen 100 land. Databasen skal være i drift innen våren 2009.

Alle som søker eller innehar et visum til et Schengen-land vil havne i databasen. Alle femten Schengen-land, samt Europol, vil ha tilgang til databasen.

EUs innenrikskommissær Franco Frattini mener det nye systemet vil være et nytt og praktisk verktøy for både konsulater og grenseoverganger, ved å gjøre det lettere å stoppe kriminelle og terrorister som vil inn i Schengen-området. Databasen skal gjøre det praktisk talt umulig for den som har fått avslag på en visumsøknad i et Schengen-land å få innvilget visum i et annet.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.