I løpet av året skal de seks kommunene på Øvre Romerike få IKT-driften sin levert fra Tieto, og det norske datasenteret Green Mountain DC1 på Rennesøy.
I løpet av året skal de seks kommunene på Øvre Romerike få IKT-driften sin levert fra Tieto, og det norske datasenteret Green Mountain DC1 på Rennesøy. (Bilde: Green Mountain)
EKSTRA

Seks norske kommuner legger ned datahall og sender IKT-drift ut i nettskyen

Fem store IT-leverandører kjempet om det gullkantede oppdraget.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 199,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Fakta om DGI

Digitale Gardermoen IS er eid av kommunene Eidsvoll, Gjerdrum, Hurdal, Nannestad, Nes og Ullensaker.

Siden oppstart i 2005 har de levert drifts- og applikasjoner til over 17.500 brukere ved om lag 180 lokasjoner.

Når IKT-driften settes ut skal selskapet nedbemanne fra 40 til cirka 25 årsverk. Heretter skal selskapet fungerer som digital rådgiver for kommunene.

De seks kommunene på Øvre Romerike har siden 2005 fått IT-tjenester levert fra det felleseide selskapet Digitale Gardermoen IS (DGI) og egen datahall.

Datahallen synger nå på siste verset og IKT-driftsoppgavene blir avviklet.

Lenge har det vært klart at kommunene skal outsource driften, men først nå er det klart at Tieto Norge har vunnet oppdraget.

Året starter godt for Tieto, for leveransen har 200 millioner kroner i oppgitt verdi over fire år. Det kan dobles hvis opsjonen på ytterligere fire år tas ut.

Kontrakten ble undertegnet på Gardermoen i går, og i dag begynner oppstartsprosjektet.

Tieto skal i en periode drifte den gamle datahallen, før tjenestene migreres over til det moderne anlegget hos Green Mountain Data Center, der Tieto har infrastruktur i Norge.

Den nye hybride skyplattformen skal være klar i løpet av fjerde kvartal.

Utløser nedbemanning

Rett før jul skrev lokalavisen Romerikes Blad at DGI må kutte bemanningen som følge av tjenesteutsettingen.

Dagens bemanning på 40 stillinger skal kuttes med inntil 15 årsverk. Den gjenværende organisasjonen som mister driftsoppgavene må omstille seg til å bli kommunenes digitale rådgiver.

Endringene har som uttalt mål å besørge fremtidige behov innen nettjenester, effektivisering, samt å gjøre klart for døgnåpen, digital forvaltning.

Behov og resultat, ikke kravspekk

Odd Ruud er administrerende direktør i Digitale Gardermoen IS.
Odd Ruud er administrerende direktør i Digitale Gardermoen IS. Foto: Pressefoto

Anskaffelsen startet med en leverandørkonferanse i 2015 der hele 70 representanter fra 30 leverandører deltok. De fikk 16 løsningsforslag og gjennomførte 13 én til én-møter i etterkant.

– Basert på disse utarbeidet vi et konkurransegrunnlag. I motsetning til en tradisjonell kravspesifikasjon så beskriver den behovene våre og forteller noe om hvilke resultater vi skal oppnå, forteller administrerende direktør Odd Ruud i DGI til digi.no.

Ni leverandører ønsket å delta. Av disse ble fem prekvalifisert før Tieto endte opp som vinner av konkurransen.

CGI trakk seg tidlig fra konkurransen. Evry, Sopra Steria og Atea er de øvrige finalistene som tapte oppdraget.

– Flere punkter ble utslagsgivende, men for oss var Tieto en aktør som har mye av det vi trenger for å digitalisere oss i årene fremover. De har en moderne og skybasert plattform som vi er avhengige av, og de har en god metodikk for hvordan levere moderne kommunale tjenester, sier Ruud.

Gjennombrudd for Tieto i Norge

I Sverige og Finland har Tieto en rekke kunder på tilsvarende løsninger, men det er første gang de har solgt sin skybaserte leveranseplattform til norske kommuner.

Avtalen er verdi minst 200 millioner, kanskje det dobbelte for Tieto, ifølge pressekontakt Knut Ekern.
Avtalen er verdi minst 200 millioner, kanskje det dobbelte for Tieto, ifølge pressekontakt Knut Ekern.

– Dette er en milepæl for oss, vedgår Tieto Norges kommunikasjonssjef Knut Ekern.

Ifølge ham har de allerede cirka 60 prosent av de norske kommunene på kundelisten, men da stort sett på programvareprodukter. Nå både håper og forventer de at flere kommuner vil velge skyløsninger som alternativ til egne datarom, noe Ekern blant annet tilskriver kommunereformen.

– Håper dette kan virke som inspirasjon

Løsningen til kommunene i Øvre Romerike omfatter et utvalg private skytjenester levert fra selskapets norske datasenter. I tillegg vil det inngå public cloud-løsninger levert fra datasentraler i utlandet.

– Jeg må berømme DGI for å være veldig nytenkende og at de har turt å tenke litt utenfor boksen. Det er et steg videre for noe mange kommuner tenker, men så har de faktisk realisert det. De har vært tøffe i tilnærmingen og prosessen har vært veldig konstruktiv. Vi håper dette kan virke som inspirasjon på andre kommuner, sier Knut Ekern i Tieto Norge til digi.no.

Kommunen vil bli som nettbanken

Slik DGI-direktør Odd Rudd beskriver fremtidens digitale tjenester er målet at kommunene skal «bli som nettbanken».

I hvert fall for oppgaver som er regelbaserte. Det betyr at enkelte søknader kan avgjøres umiddelbart, slik at svar gis mer eller mindre direkte i nettleseren.

Valget av ekstern leverandør og avvikling av egen IKT-drift betyr at dagens datahall skal legges ned, når skyplattformen er klar i fjerde kvartal.

Skulle de fortsatt som før ville det krevd kostbare investeringer i datahall, men det er en annen årsak til at valget falt på nettskyen.

– Du kommer til et sted hvor det har vært viktig å gjøre dette som et tjenestekjøp. Det gir oss fleksible kostnader og raskere implementering av nye løsninger. En egen datahall ville blitt litt begrensende, mener Ruud.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen