BEDRIFTSTEKNOLOGI

Send meg en SMS, og jeg skal si deg hvem du er

Noen fortviler over stadig færre skrevne ord. Håndskriften og ordbruken forteller nemlig noe om avsenderen. Fortvil ikke. Tekstmeldinger kan avsløre like mye om hvem avsenderen er.

Pål Leveraas
30. juli 2002 - 11:17

Når ingen lenger skriver annet enn tekstmeldinger, forsvinner muligheten til å bedømme avsender ut fra ordvalg, skrift, tegnsetting, stil og form. Dermed mister vi tilsynelatende noe på veien, - evnen til å utlede noe om avsender basert på hva og hvordan hun skriver. Men kanskje tekstmeldingene også kan fortelle noe om avsenderen? Med det som arbeidshypotese, analyserte forskere mobilbruken til 1.000 brukere.

Ananova skriver at britiske Woolworth var oppdragsgiver for prosjektet. Man undersøkte hvordan ulike profesjonsgrupper taster tekstmeldinger på mobilen, og forskerne delte inn de undersøkte i fire typer: De kreative, de "sjonglerende", de kontrollerende og de tilretteleggende.

De kreative (skuespillere, designere, markedsførere og landskapsarkitekter) bruker de siste forkortelsene, slang, de skifter mellom små og store bokstaver, bruker egne ringetoner og bakgrunnsbilder, og de mister telefonen stadig vekk.

"Sjonglørene" (lærere, kontorfolk og ambulanspersonell) bruker store og små bokstaver og tegnsetting korrekt, mister aldri telefonen, vet nøyaktig hvor i veska eller i hvilken lomme den ligger, og de har en tendens til å holde telefonen mellom skulderen og kinnet når de snakker.

De kontrollerende (militære, advokater og salgsfolk) bruker alltid store bokstaver, og forkorter ikke ord, men de sender korte, konsise meldinger. De har en tendens til å ha høye ringetoner, og de snakker høyt på buss og bane.

Tilretteleggerne (sykepleiere, barnepassere, personlige assistenter) bruker alltid små bokstaver og legger inn smilefjes og andre emotikoner. De kjøper gjerne nye deksler i ulike farger og mønstre til telefonen, og de setter gjerne på vibrering i stedet for lyd i møter og andre offentlige sammenhenger.

Psykologen Sidney Brown konkluderer til Ananova at tekstmeldinger er like avslørende som håndskriften din. Analyser av tekstmeldinger og måten de sendes på, kan dermed bidra til å finne ut hva slags fremtidige yrker barn og unge best passer til.

Så nå er spørsmålet:

HVLK KTG R DU? ;-)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra