Serbisk hacker-angrep mot Kosovo

Hackere fra den serbiske organisasjonen Crna Ruka (Sorte hånd) manipulerte natt til tirsdag nettsidene til Kosova Information Center, heter det i en melding fra senteret.

Nettstedet til Kosova Information Center (KIC) oppdateres flere ganger i døgnet med meldinger på engelsk, tysk og albansk. Ifølge Beograd-korrespondenten Vesna Peric-Zimonjic i det internasjonale nyhetsbyrået IPS, er nettstedet en primær kilde til informasjon om hva som skjer i Kosovo.

KIC er nært knyttet til Kosovos demokratiske liga (DSK), ledet av Ibrahim Rugova. Rugova har som prinsipelt synspunkt at den kosovoalbanske geriljaen UCK (kjent i Norge som KLA etter den engelskspråklige forkortelsen for Kosovo Liberation Army) er en oppfinnelse av det serbiske politiet. KIC viser følgelig konsekvent til "væpnede forsvarere av sivile" i stedet for å omtale UCK direkte. Det er følgelig et visst motsetningsforhold mellom KIC og geriljaen.

KIC melder at hackerne la det serbiske nasjonale symbolet på KICs åpningsside, sammen med blant annet en tekst på engelsk: "Velkommen til websiden til de største løgnerne og morderne". KIC ble gjort oppmerksom på forholdet da lesere ringte dem. Albanske studenter kontaktet webhotellet i New York som drifter siden, og fikk dem til å gjenopprette den opprinnelige siden.

I forrige uke var websidene til den albansk-språklige avisa Zëri i Kosovës (Kosovos røst) hacket på tilsvarende måte.

Sorte hånd er en serbisk terrororganisasjon fra før første verdenskrig. KIC mener at betegnelsen kan være et dekke for serbiske regjeringskretser, og at hackingene kan betraktes som en del av Milosevic-regimets angrep på etniskalbanske og opposisjonelle medier de siste ukene.

Til toppen