Serverleverandører med egen I/O-arkitektur

Tre av verdens største serverprodusenter har gått sammen om å lage en spesifikasjon for en ny I/O-arkitektur for servere. Dette vil bli en konkurrerende standard til Intels NGIO, som har støtte hos mange av de mindre serverprodusentene.

Tre av verdens største serverprodusenter har gått sammen om å lage en spesifikasjon for en ny I/O-arkitektur for servere. Dette vil bli en konkurrerende standard til Intels NGIO, som har støtte hos mange av de mindre serverprodusentene.

Hewlett-Packard, Compaq og IBM skal ifølge PC Week Online avsløre planene om en såkalt "switched-fabric" I/O-arkitektur som skal kunne gi en betraktelig økning i servernes prosesseringsytelse. Den nye arkitekturen som går under navnet Future I/O, planlegges å integreres i produkter til neste år. Teknologien skal ha dobbelt så høy klokkehastighet og overføringshastighet som trioens andre I/O-prosjekt, PCI-X. Dette betyr en klokkehastighet på 266 MHz og en overføringsrate på opptil 2 GB/s.

I tillegg til raskere overføringsrate, vil Future I/O forbedre påliteligheten ved å sende dataene via et flerkanalsystem istedenfor en vanlig buss med én kanal.

Ifølge PC Week Online hadde de tre selskapene opprinnelig planlagt å droppe den videre utviklingen av Future I/O og i stedet samarbeide med Intel om dette selskapets tilsvarende prosjekt, NGIO (New Generation Input/Output). Men Intel skal ha nektet å garantere visse deler av opphavsretten til selskapene, noe som dermed førte til at de tre selskapene begynte arbeidet med en konkurrerende teknologi. De første detaljene om Future I/O vil ifølge InfoWorld Electric avsløres under en utviklerkonferanse i Monterey, California, den 12. februar. De tre selskapene mener nå at NGIO ikke er robust nok for å håndtere framtidens applikasjoner innen blant annet Internett-handel.

Intel på sin side hevder at Future I/O er en mye mindre åpen teknologi som er mer basert på proprietære løsninger.

Selv om de tre selskapene bak Future I/O er blant de største på servermarkedet, har også NGIO støtte fra betydningsfulle aktører. Styringskomiteen for NGIO består av representanter fra Dell, Hitachi, NEC, Siemens og Sun, i tillegg til fra Intel selv.

Likevel har de tre utbryterselskapene allerede fått støtte fra 3Com, en av de største leverandørene av nettverkskort. Ifølge en talsmann hos 3Com skyldes dette at 80 prosent av 3Coms kunder bruker servere fra én av de tre selskapene. I tillegg har selskapet en positiv holdning til det som er kommet fra om Future I/O-spesifikasjonen.

Andre selskaper, for eksempel Mylex, som produserer RAID-kontrollere, har foreløpig gitt sin støtte til NGIO. Men selskapets sjef for markedsutvikling sier til PC Week Online at selskapet må støtte den teknologien kundene bruker, uansett om det er NGIO, Future I/O eller PCI-X.

Til toppen