Setter ny innkjøpsrekord

Det tyske teleselskapet Deustche Telekom kjøper det amerikanske mobilselskapet VoiceStream Wireless for 50,5 milliarder dollar. Begge selskapene anbefaler handelen, som er Telekoms første steg inn i det amerikanske telemarkedet. Men også ny rekord i pris per mobilkunde.

For Deutsche Telekom byr 440 milliarder kroner (50,5 milliarder dollar) for selskapet som har 2,3 millioner mobilkunder i USA. Dette gir den nette pris av 191.000 kroner per mobilkunde, betydelig mer enn hva tidligere mobilselskap har betalt for liknende transaksjoner. Sist gang amerikanske mobilkunder ble omsatt i volum var da britiske Vodafone kjøpte amerikanske AirTouch i 1998 da omsetningsprisen var vel 100.000 kroner per kunde.

Telekoms bud på VoiceStream Wireless er både i aksjer og kontanter og inkluderer blant annet 5 milliarder dollar i gjeld, skriver The Wall Street Journal. Det nye selskapet vil tilsammen ha 27,5 millioner mobilkunder i USA og Europa.

En slik handel kan imidlertid støte på problemer i USA, der politikerne er svært skeptiske til å selge ut deler av egen industri til selskap i andre land der staten eier mer enn 25 prosent av aksjene. 30 senatorer fra begge partier skrev sist uke til lederen av den amerikanske telekommisjonen (FCC), William Kennard, om at et bud fra et utenlandsk statskontrollert selskap på et amerikansk selskap strider mot amerikansk lov. Den tyske staten eier fremdeles over 50 prosent av Telekom, selv om intensjonen er å selge seg ytterligere ned.

Siden deler av handelen skal gjøres opp i Telekom-aksjer, vil den tyske statens aksjepost i selskapet reduseres fra 58 til 45 prosent om amerikanske og EU-myndighetene godkjenner kjøpet. Dessuten planlegger Telekom å investere 5 milliarder dollar i selskapet allerede nå for å sikre VoiceStream finansielle muskler i kampen om de nye mobillisensene i USA som skal auksjoneres ut til høsten.

Om kjøpet går i orden vil selskapet bli den første utfordrer til Vodafone, som både har operasjoner i Europa og i USA. Blant VoiceStream Wireless sine markeder er New York og California som og ellers i 23 av de 25 viktigste markedene i landet. Men viktigst likevel er at mobilvirksomhetene i USA og i Europa blir på samme standard, GSM. Selskapet unngår da de problemene som Vodafone har, ved at AirTouch ikke benytter Vodafones GSM-standard i sitt mobilnett.

Blant VoiceStream sine aksjeeiere finnes selskap som Hong Kong-selskapet Hutchison Whampoa og finske Sonera. Begge har akseptert tilbudet fra Deutsche Telekom.

I en pressemelding fra Sonera heter det at selskapet selger sin aksjepost på under 10 prosent til Telekom for 3,7 milliarder dollar, eller 32 milliarder kroner. Sonera kan med dette ha gjort en av sine beste investeringer noen sinne på det amerikanske GSM-markedet, et marked som blant annet Telenor har valgt å ikke engasjere seg i.

Visekonsernsjef i Sonera, Kaj-Erik Relander mener denne handelen er til beste for alle parter. Av salgssummen på 3,7 milliarder dollar mottar Sonera vel 5 milliarder kroner i kontanter og resten i aksjer i Deutchte Telekom, der Sonera etter dette vil eie 1,7 prosent. VoiceStream's aksjeeiere vil til sammen eie vel 22 prosent i Deutsche Telekom dersom transaksjonen gjennomføres. Sonera har investert vel 8 milliarder kroner i VoiceStream og selskapene Omnipoint og Aerial som VoiceStream kjøpte i fjor.

Telekomsjef Ron Sommer kan om handelen går i orden endelig ha lykkes med å kjøpe noe i USA som gjør at selskapet kan sees på som en konkurrent til flere av de nye konstellasjonene som nå er i ferd med å etablere seg i første rekke i de globale mobilmarkedene.

Til toppen