SGI taper penger mens ordrene hoper seg opp

I tredje kvartal falt SGIs omsetning med 17 prosent mens det kom inn 14 prosent flere ordre. - Komponentmangel, er toppsjef Bob Bishops forklaring.

Omsetningen i kvartalet fram til 30. september havnet på 426 millioner dollar, og bunnlinjen viser et tap på 49 millioner dollar. Det svarer til 26 cents per aksje. For to uker siden advarte SGI at tapet kunne bli opptil 30 cents per aksje. I samme kvartal i fjor omsatte SGI for 514 millioner dollar, og tapte 124 cents per aksje.

I fjerde kvartal forventer SGI en omsetning på 515 millioner dollar. I første halvår tror SGI at omsetningen vil øke med 20 prosent.

Toppsjef Bob Bishop viser til at selskapet får ikke tak i alle komponentene det trenger for å holde produksjonen på høyde med etterspørselen. Ordrereserven ved kvartalets utgang var 367 millioner dollar. Det er 70 millioner dollar mer enn i første kvartal, og ifølge finanstalsperson Hal Covert, 120 millioner over det SGI hadde ønsket.

Rundt 80 prosent av omsetningen går til eksisterende SGI-kunder, blant annet Pixar og Disney. Nye produkter som Origin 3000 serverne og Octane 2 arbeidsstasjonene går svært bra. Et nytt viktig område for selskapet er videoservere til Internett. Her nevnte Bishop kunder som America Online, Time Warner og CNN. Spesialiseringen på grafikk gjør at SGI til dels beveger seg i en nisje beskyttet mot de virkelig store serverprodusentene som Sun, Hewlett-Packard og IBM.

SGIs komponentproblemer kan føres tilbake til flaskehals i IBMs produksjonsanlegg. Det er særlig mangel på den keramiske innpakningen som SGI trenger til sine svært kraftige brikker. IBM anerkjenner problemet, og har varslet investeringer på fem milliarder dollar for å utvide kapasiteten. Det er ikke fra noe hold antydet at SGI diskrimineres av IBM. Men IBMs anlegg er så enestående, og SGIs behov så spesielle, at SGI ikke har noe alternativ.

Til toppen