Sircam overgår alt vi har sett

Sircam fortsetter sin onde triumfferd gjennom verden. - Det verste vi har sett, sier viruseksperter i Norman og Symantec.

Sircam er et utrolig slemt og utspekulert virus som gjør mer skade enn de vi har sett tidligere. I tillegg til å sende personlige eller sensitive dokumenter til alle i adresseboken din, kan ormen også slette filer, oppta plass og redusere hastigheten på maskinen din. Den sprer seg også raskere.

Hos sikkerhetsselskapene Symantec og Norman får digi.no opplyst at Sircam nå er verdens mest spredte virus.

Daglig får vi i redaksjonen inn ulike dokumenter fra infiserte maskiner. Viruset har ikke et spesielt stort omfang i Norge i forhold til resten av verden, men et spesielt stort omfang generelt.

Den voldsomme spredningen kan ha flere årsaker.

- Det er brukt en ny type teknologi. Navnet på de ulike dokumentene blir brukt i tittelfeltet på eposten. Dermed er det mange mottakere som tror at de får et faktisk dokument, forteller daglig leder i Symantec Norge, Henrik Vaage. Dette til tross for at teksten i mailen har klar gjenkjennbarhet og at den er på engelsk.

Markedssjef Bjørn Windfeldt i Norman sier Sircam også har en lenger spredningsperiode enn andre virus.

- Den går ikke bare på adresseboken i Outlook, men henter også epost-adresser fra de nettsidene den infiserte maskinen har vært inne på, sier han.

Windfeldt sier det også tar lenger tid å reparere det ødelagte. Dermed øker faren for at maskinene blir reinfisert.

- Dette viruset overgår alle andre virus vi har sett tidligere. Det ble nok satt litt i skyggen av Code Red. Et overveiende antall support-henvendelser gjelder Sircam, forteller han.

Dermed gjelder fortsatt den gyldne regel om ikke å klikke på vedlegg man ikke er helt sikker på hva inneholder.

Hvis man sitter på dyre linjer - for eksempel fra et hotell i New York - bør man kanskje sette en grense på hvor store mail man vil motta. Om man skulle være så uheldig å stå i adresseboken til flere infiserte maskiner, risikerer man å måtte bruke flere timer og hundrevis av kroner på å laste ned virusbefengte grafikkfiler eller andre store dokumenter. Det er, ifølge Vaage, ingen andre som kan pålegges erstatningsansvar for disse mailene.

Virusfiks kan blant annet lastes ned fra Normans nettsider og fra SARC.com.

Til toppen