Siste kjøper ut av døren

Investeringsbanken Castle Harlan har kastet inn håndkleet og dropper sitt planlagte bud på 50 millioner dollar for det kriserammede satellittsystemet Iridium.

Ifølge Castle Harlan er årsaken til at selskapet likevel ikke vil kjøpe satellittene og bakkestasjonene for en brøkdel av de fem milliarder dollarene som de opprinnelige investorene betalte, en manglende tro på at Iridium noen gang vil kunne gi overskudd.

- Selv om Iridium gir en utmerket telefonitjeneste, er det umulig for oss å si om vi vil kunne tjene penger på systemet eller ikke, heter det i en pressemelding fra banken.

Iridium ble etablert i 1998 som et satellittbasert mobilnett, basert på 66 satellitter i lave jordbaner. Selskapet har imidlertid aldri klart å selge systemet slik planen var og uten kjøpere vil Iridium i praksis bli overlatt til hovedeier Motorola.

For Motorola har ihvertfall inntil 16. juni - ifølge selskapets nettsted - sørget for at Iridium fungerer i håp om at noen ville overta. Også dette ville kunne spare Motorola for månedlige vedlikeholdsutgifter på flere 10-talls millioner kroner eller de 2-300 millioner kronene det vil koste å sende satellittene ut av sine jordbaner og ned i atmosfæren der de vil brenne opp.

Og det er akkurat det som kan bli den siste løsningen for Motorola. For Iridium har trukket tilbake et rettslig pålegg om at satellittene ikke skal ødelegges om en klarer å finne en kjøper. I og med at dette pålegget er borte, vil Motorola kunne ødelegge satellittene.

Talsmann for Motorola, Scott Wyman sier til Washtech.com at dette vil skje så raskt som mulig.

Til toppen