Skjerpet kamp om ny mobilstandard

En gruppe bestående av flere telestandardiseringsorgan samarbeider for å realisere en løsning for tredje generasjons mobiltelefoni, basert på ETSIs standardforslag W-CDMA også kalt for UTRA.

Teknologien bak UTRA bygger på et forslag fra Ericsson og Nokia som støttes av japanske NTT, og er ett av i alt 16 forslag den internasjonale teleunionen (ITU) nå vurderer til GSM-systemets avløser.

Europeiske ETSI (European Telecommunications Standards Institute), japanska ARIB (Association of Radio Industries and Business) og TTC (Telecommunication Technology Committee), USAs T1 (Standards Comittee T1 Telecommunications) og koreanske TTA (Telecommunications Technology Association) har etablert 3GPP (Third Generation Partnership Project), der målet er å fremme organenes forslag til ny standard for det nye mobiltelefonsystemet, som tas i bruk av de første abonnentene i 2001, der Japan, Finland og Storbritannia ligger først i løypa.

- Etableringen av 3GPP er et paradigmeskifte i standardiseringsarbeidet, sier generaldirektør i ETSI, Karl Heinz Rosenbrock.

Samarbeidet er unikt innenfor telekombransjen der det aldri tidligere har skjedd at flere standardorganer fra ulike verdensdeler samarbeider på denne måten.

Også EU-kommisjonen har gitt sin støtte til UMTS-forslaget fra Ericsson og Nokia.

Til toppen