Slutt på Negropontes e-cash-eventyr

Snipp, snapp, snute - er det elektroniske cash-eventyret er ute? Onsdag ba en av pionérene innen elektroniske kontanter om konkursbeskyttelse under amerikansk Chapter 11-lovgivning.

DigiCash ble stiftet i 1990 i Nederland av Dr. David Chaum som utviklet selskapets patenterte krypteringsteknologi. Som en av de første kommersielle aktørene på nett fikk selskapet mye oppmerksomhet. Blant styremedlemmene i selskapet finnes nettkjendisen og visjonæren fra MIT Media Lab, Nicholas Negroponte.

Det viste seg at å bygge en egen merkevare på nett for nettbetaling ble for tungt for selskapet. Mens DigiCash hadde rundt 50 ansatte i februar i år er tallet nå redusert til seks. Selskapet fikk et overgangslån fra sine aksjonærer i juni og har drevet videre med midler fra dette lånet mens det har søkt investorer fra finansielle institusjoner eller kjøpere til selskapets programvare-teknologi.

I september gikk selskapet på en ny smell da den eneste banken i USA som brukte DigiCash-teknologien, Mark Twain Bank, kuttet ut tilbudet. Da hjelper det lite at en rekke banker og finansinstitusjoner i Europa og Australia fortsatt vurderer teknologien. Selskapet avviklet da også sitt selskap i Nederland.

DigiCash er bare en av flere aktører som har slitt med å bygge opp et vellykket konsept for elektroniske kontanter. Fellesnevneren er at banker og finansinstitusjoner skynder seg langsomt med å ta i bruk nye konsepter for betaling på nett. Selv de etablerte finansaktørenes eget initiativ som SET (Secure Electronic Transaction) ligger fortsatt og vaker i prøvestadiet.

Onsdag måtte DigiCash be om konkursbeskyttelse under amerikansk Chapter 11-lovgivning. Det betyr at selskapet får lov å drive videre i en periode mens det gjennomfører en kontrollert reorganisering. Samtidig må kreditorene holde seg på avstand.

Selskapets gjeld beløper seg til rundt fire millioner dollar.

- Å lansere og bygge en slik merkevare på nett krever en ytterligere kapital, sier interimsjef i DigiCash siden august - Scott Loftesness til CNET News.com.

DnB hadde et prøveprosjekt på e-cash-konseptet til DigiCash, men la det ned i vår etter en utredningsperiode på seks måneder (se peker til relatert artikkel i margen til høyre).

Til toppen