Små sjanser for svensk IT-myndighet

I flere år har Sverige drevet lobbyvirksomhet for at EU burde legge en eller annen form for IT-myndighet til landet. Men sjansene for dette er svært små.

I EU har det vært vanlig at land som har innehatt EU-formannskapet får et eller annet slags EU-kontor som takk for innsatsen. Sverige hadde som kjent formannskapet i EU i vår, da den svenske statsminister Göran Persson representerte EU. I den svenske EU-delegasjonen har det lenge vært jobbet for å få tak på en EU-myndighet, men slett ikke hva som helst, ifølge Dagens IT.

Det er et kontor for IT-sikkerhet som står øverst på ønskelisten.

På det nylig avholdte EU-møtet i Brussel ble heller ikke den svenske EU-delegasjonens ønske oppfylt. Til å begynne var det på listen over planlagte myndigheter ikke med noe som handlet om IT. Det var derimot en myndighet for mat, sjø- og flysikkerhet, redningstjeneste og et politiakademi, for å nevne noen.

Høstens ordførerland i EU er Belgia, og til slutt inkluderte den belgiske møteledelsen likevel et byrå for IT-sikkerhet. Men istedenfor Sverige, foreslo belgierne at IT-byrået måtte plasseres i Barcelona i Spania. Dette ble imidlertid ikke vedtatt denne gangen, og saken ble utsatt.

Til toppen