Smelter Notes til Internett

Notes 5.0 integrerer Notes og Internett - når den kommer i salg. Notes 5.0 er allerede et år forsinket og i dag måte Lotus-sjef Jeff Papows (bildet) be om nye to ukers tålmodighet.

I krigen om kundene som ønsker å integrere sine datasystemer med Internett, har Lotus trolig skaffet seg et midlertidig forsprang over Microsoft, Oracle og Netscape. Lotus har lagt lanseringen til sitt årlige bruker- og utviklermøte Lotusphere i Orlando, Florida. Men Lotus-sjef Jeff Papows vred seg da han måte fortelle en fullsatt kongressal at Notes 5.0 ikke kom i salg før i midten av februar.

Alle de største programvareselskapene har brukt de siste årene på å vri tidligere proprietær programvare mot Internett-tilkobling og Internett-standarder. Strategien til Lotus er å utvikle i et proprietært miljø og så ordne grensesnittet mot den åpne verden.

Notes 5.0 har vært igjennom en serie forsinkelser på grunnen av omfattende redesign underveis i utviklingsprosessen. Lotus lovet at først at 5.0 skulle komme i salg i desember 1997. Det ble så skjøvet til sommeren 1998 og siden til desember.

Forsinkelsene skyldes konkurrenters produkter og et akselererende behov for å vri det tidligere proprietære Notes-systemet over til åpne, internett-teknologier. Mange utviklere vil nok synes det var verd å vente, for Notes 5.0 gir et kraftig miljø for å lage programvare som kan brukes over Internett og intranett.

Lotus og deres moderselskap IBM mener at Notes 5.0 er like viktig som Windows 95. Sammenligningen skyldes at Notes er laget som et koplet arbeidsmiljø som du aldri skal trenge å forlate for å starte programmer og arbeide.

For å oppnå dette har Lotus totalt redesignet Notes med et helt nytt grensesnitt. Etter oppstart får brukeren et flervinduet skjermbilde som blander web-sider, e-post og alarmer om nyheter i databaser det abonneres på. En ikonrad samler tilgangen til applikasjoner, web-surfing, kalender og dokumentbehandling.

Gjennomgående forsøker Notes å behandle HTML-sider og Notes-databaser så likt som mulig eller gått over til rene Internett-formater der det er mulig. En bokmerke-funksjon lagrer lenker til både Internett-sider og skjermbilder i forskjellige Notes-applikasjoner. Der man tidligere hadde to e-postformater og dobbel administrasjon, bruker Notes 5.0 bare Internett-standarden SMTP.

Tidlig under sin presentasjon, fortalte Jeff Papows at Lotus planlegger å lansere Notes Server for Linux i løpet av året. Selv om Linux er gratis, vil Lotus ta seg betalt som vanlig for programvaren for denne Unix-versjonen.

- Det har omtrent stått folk i oppkjørselen min for å spørre om når vi kommer med en Linux-versjon, sa Papows.

Til toppen