BEDRIFTSTEKNOLOGI

Smutthull gir billig trådløst nett

Du kan nå lage ditt eget trådløse nettverk, men regelverket for rekkevidde er strengt. Alfanett klarte likevel å 20-doble rekkevidden på sine nye trådløse nettverk.

17. mai 2000 - 06:13

Etter hvert som prisen på utstyret har falt sammen med Telenors eneretter, har interessen for trådløse nettverk skutt i været. Dette gjelder særlig utstyr som sender og mottar i frekvensområdet rundt 2,4 gigahertz, for her trenger du ikke å søke om konsesjon fra Post- og teletilsynet, noe som tar mye tid og er dyrt. Blant annet sender og mottar fremtidige Bluetooth-utstyr i dette området.

Trådløse nettverk i 2,4 GHz-båndet er billige og gir stor båndbredde - teoretisk er taket 500 Mbit i sekundet. Men det er en sterk begrensning. Effekten du kan sende med er begrenset til 0,1 watt, noe som gir en rekkevidde på rundt 100 meter.

2,4 GHz-nettet er nemlig beregnet for interne nettverk eller forbindelser mellom to bygninger. Det er derfor det har vært fri etablering, for med så lave rekkevidder er det ikke fare for at mange forstyrrer hverandres trafikk.

Men bestemmelsene sier ikke noe om hva slags antenner du må bruke for å sende og motta. Dette smutthullet har blant andre Telenor-oppkjøpte Alfanett utnyttet. For med en såkalt rettet antenne kan Alfanett fra sin stasjon på Kolsåstoppen selge høyhastighetslinjer til bedrifter i hele Sandvika-området uten å søke konsesjon.

En rettet antenne er en parabolantenne som i stedet for å spre signalet i alle retninger, fokuserer signalet under sending og mottak. Dermed kan antennene stå opptil to-tre kilometer fra hverandre, forteller Erling Andressen, administrerende direktør i Alfanett til digi.no.

- Det stemmer at det ikke står noe i forskriftene om hva slags antenne du må bruke. Men hvis mange begynner å opprette slike nettverk i Oslo-gryta vil man etter hvert forstyrre hverandres nettverk, forteller Stein Gudbjørgsrud, seksjonssjef i Post- og Teletilsynet, til digi.no.

Det går også rykter i telebransjen om at enkelte aktører og brukere jukser ved å bytte ut antenneforsterkeren med ulovlig importert amerikansk utstyr som har en sendeeffekt på hele fire watt, nok til å dekke hele Oslo-gryta med én antenne.

- Vi har fått et par henvendelser om slikt juks, men målinger vi har gjort har ikke funnet noe, sier Gudbjørgsrud.

Gubjørgsrud forteller at man på EU-nivå vurderer å øke den tillatte sende-effekten til to watt i løpet av høsten, men hvis det vedtas vil det vil ikke tre i kraft før til neste år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.