SOL vil ikke ha diskusjonsansvar

Når portalene bruker TV-kanalenes programmer for å kunne starte diskusjoner på web - hvem har da ansvaret for hva som blir sagt? SOL mener de ikke har redaktøransvar for brukergenerert innhold, det vil si debatter og diskusjonsgrupper.

Debatten rundt temaet om redaktøransvar på Internett begynner å bli gammel, men aktualiseres hver gang portalene distribuerer innhold som engasjerer. I år er det dokudrama-programmer som "Robinson" på TV3 og "Helt Privat" på TVNorge som får diskusjonsgruppene til å koke.

"I fjor ble Christer Falck kalt riksklysa, da synes jeg bare det er rett å rimelig at Ihne blir kalt Riksfitta." er kun et lite utdrag fra diskusjonsgruppen på SOL om Robinson-ekspedisjonen som handler om deltaker Ihne Vagmo.

Nordmenns hysteriske Robinson-interesse gjenspeiles også på nettet. Via SOLs nettsider kunne man etter programmet gi sine kommentarer til den enkelte Robinson-deltaker. Ihne Vagmo var nær ved å bli slått ut, og i etterkant av første program haglet det med obskøne meldinger.

Det kan man selv sjekke hvis man går inn på oversikten over alle deltakerne på SOL:

Jan Arild Slinning, som er programsjef i TV3, sier til Aftenposten at TV-kanalen ble nødt til å be SOL om å holde et våkent øye med hva som ble lagt ut . Slinning mener at selv om det viser engasjement, ble dette direkte sjikanøst.

Websidene til TVNorge-programmet Helt Privat har vært åpne i to uker, og det har daglig vært over 200.000 personer inne på sidene for å få et glimt av Janne Rønningen og Kristin Skogheim i leiligheten til de to venninnene. Over én million sidevisninger fikk sidene i løpet av den første uken.

(Dette kan du lese mer om her: Klikker som gale på kikker-TV.)

SOL er vert for disse nettsidene, både for å generere trafikk og fordi de har kapasitet til å vise live-opptak på webben hele døgnet på vegne av TVNorge. I tillegg har de altså plukket opp TV3s program fordi de vet at Robinson-konseptet skaper trafikk.

Men på veien mot suksess for nettstedet må de svelge unna alle baksidene som fører med TV-programmene. Derfor stiller digitoday.no spørsmålet til ansvarlig redaktør Kristin Skogen Lund om hvem som egentlig har redaktøransvaret.

Hun svarer at Robinson-sidene bestå av en diskusjonsgruppe på SOL og derfor klassifiseres som brukergenerert innhold. Slik det er med hjemmesider, har ikke SOL direkte redaktøransvar for innhold som er såkalt brukergenerert, påstår Skogen Lund.

- Det er umulig å holde oversikt over alt dette innholdet. Men hører vi om noe ulovlig, eller får vi klager, er vi pliktige til å se på det. Er det injurierende, støtende eller ulovlig på noen måte, vil det bli fjernet, sier Skogen Lund.

Når det gjelder Helt Privat, sier Skogen Lund at SOL har ansvar for det som legges ut. - Men her er det også diskusjonsgrupper, og disse har vi ikke på samme måte ansvar for innholdet på. Det Janne sier i sin leilighet har vi heller ikke ansvar for. Dette sendes jo direkte, og skulle hun komme i skade for å si noe galt (injurierende) er det allerede sagt. Gjentar dette seg kan vi selvsagt skru av kameraene, men Janne har også et ansvar for det hun foretar seg gjennom TVNorge.

Det er stor forskjell på hva som er lovlig og hva som er smakfullt, understreker Skogen Lund.

SOL-redaktør Tine Skarland, sier at TVNorge-webben er spesiell i SOL-sammenheng. Hun sier, som Skogen Lund, at det er SOL som har redaktøransvaret for alt som publiseres via portalen, men innholdmengden er så stor at de må bli gjort oppmerksom på krenkende eller ulovlig innhold.

Flere røster har trukket paralleller mellom teleoperatørenes ansvar (eller manglende sådan) for hva som faktisk sies i telefonsamtaler.

For SOL sin del kan dette sees i sammenheng med at portalen tilrettelegger teknologien slik at folk kan si sin mening i diskusjonsgrupper uten at SOL-redaktøren nødvendigvis behøver å ha ansvar for hva som ytres i disse kanalene.

Mener SOL.

Til toppen