Sony tilbyr 5x DVD-ROM i august

Sony varsler at en 5x DVD-ROM til standard PC (ikke Mac) vil kunne kjøpes i Norge i løpet av neste måned. Pakken omfatter programvare, monteringsanvisning og et MPEG-2-kort.

Sony varsler at en 5x DVD-ROM til standard PC (ikke Mac) vil kunne kjøpes i Norge i løpet av neste måned. Pakken omfatter programvare, monteringsanvisning og et MPEG-2-kort.

5x betyr at overføringshastigheten på sitt beste er rundt 6,7 MB per sekund, rundt fem ganger så raskt som de første DVD-drevene som kom for halvannet år siden. Det vanlige i markedet i dag er 2x. (Merk at mens 1x for et DVD-drev er noe under 1400 kBps, betyr 1x bare 150 kBps på et CD-drev.) Drevet kan lese ensidige DVD-disker, med både ett og to lag, det vil si på hhv 4,7 og 8,5 GB. Det kan også spille av CD-skiver - CD-ROM, CD-R og CD-RW med alle viktige standarder, også den nye CD-Text - i opptil 24x.

Fordelen med den høye hastigheten skal være at videoer spilles av langt jevnere enn på drev med lavere fart. Aksesstiden er typisk 100 ms på CD og 115 ms på DVD.

Drevet er beregnet på intern montering i en PC med periferi-grensesnittet ATAPI (det samme som utvidet IDE). Per Jostein Ørslien i Sony Norge bekrefter at dette utelukker montering i Macintosh-maskiner og PC-er der periferi-grensesnittet er SCSI.

Sony mener at monteringsanvisningen er så god at til og med uerfarne ikke skal trenge mer enn ti minutter før både drevet og MPEG-2-kortet (av typen Sigma Designs RealMagic Hollywood) er på plass og klare til bruk. Det skal være like lett som å kople en videospiller til et tv-apparat. Pakken inneholder alt nødvendig utstyr, samt noen DVD-skiver med undervisnings- og underholdningsprogrammer.

- Prisen er ikke helt fastsatt ennå, men jeg tror jeg kan si den vil ligge inn mot 3600 kroner inkludert mva, sier Ørslien.

Prisen for et standard 2x DVD-drev er for tiden i underkant av 2000 kroner, inkludert mva.

I forrige uke kunngjorde Matsushita et tilsvarende produkt. Det imidlertid er usikkert når dette kommer til Norge. (Se henvisning til relatert artikkel øverst til høyre.)

Til toppen