FORBRUKERTEKNOLOGI

Sony vil innovere seg til større markedsandel – lanserte toppmodellen Sony Xperia XZ1 på IFA

Med superhurtig minne direkte på sensorbrikken og evnen til å lage 3D-modeller skal Sonys nye XZ1-modeller friste gamle og nye brukere.

Farger: Sony vil lansere de nye telefonene i en rekke farger
Farger: Sony vil lansere de nye telefonene i en rekke farger Bilde: Odd Richard Valmot
31. aug. 2017 - 13:15

BERLIN (digi.no): Det er langt ned fra stjernekampen som utkjempes mellom Samsung og Apple til det som er igjen av markedsandeler i mobilmarkedet. I det minste i høykostlandet Norge. Med tre nylig lanserte toppmodeller fra Samsung og et vell av kjøpeivrige Apple-entusiaster som venter spent på hva selskapet serverer den 12. september, er det ikke lett å vinne gehør for alternativene. Men både Sony og Huawei jobber steinhardt for å gjøre akkurat det. Ikke minst Sony vil gjerne vinne tilbake fordums storhet, men denne gangen uten å være på pristoppen.

Fjorårets mobillanseringer var nok litt mindre imponerende enn de Sonyglade hadde ønsket seg. Det vil selskapet ta igjen når de nå lanserer lanserer XZ1 og XZ1 Compact. Begge telefonene vil komme med Android 8.0 «Oreo»

Liten og stor: Kompaktmodellen til Sony med 4,6 tommer skjerm hadde mange brukere i Norge. Nå er Sony Mobile tilbake med en ny kompaktmobil med «store« spesifikasjoner. <i>Foto:  ORV</i>
Liten og stor: Kompaktmodellen til Sony med 4,6 tommer skjerm hadde mange brukere i Norge. Nå er Sony Mobile tilbake med en ny kompaktmobil med «store« spesifikasjoner. Foto:  ORV

Sony holdt seg lenge på topp i megapikselracet. Kanskje litt for lenge. Selv om sensordivisjonen deres er verdensledende, og kan lage det meste, har det gått opp for de fleste at 23 megapiksler (MP) ikke er optimalt i et knøttlite mobilkamera. Ikke minst viste Apples megapikselmoderasjon og Samsungs «tilbakeskritt» til 12 MP at det holder. Sony har en litt større sensor enn de fleste med en sensor på 1/2,3 tommer. Det hjelper litt på lys per piksel.

Med Sony Xperia XZ Premium som kom for noen måneder siden droppet Sony 4 MP og klarte seg med 19 MP. Det er likevel en god del høyere enn konkurrentene som ligger fra 12 til 16 MP, men det ga bedre bilder. 19 megapiksler gjelder for bilder i 4:3-format. Når du knipser i 16:9 er tallet 17 MP.

De to nye modellene får litt mindre skjerm enn XZ Premium. XZ1 får en 5,2-tommer med Full HD-skjerm (1920x1080 piksler), mens XZ1 Compact får en 4,6-tommer HD-skjerm (1280x720 piksler). Den største utgaven kan også vise film i HDR – High Dynamic Range, som blant annet er tilgjengelig fra Netflix og som gir mer dynamikk og et større fargeområde. Det de ikke kan er å ta opp video i HDR.

Sony hadde tidligere stor suksess med Compact-modellene som var laget med samme spesifikasjoner som toppmodellene, men med en mindre skjerm. I forrige generasjon derimot lanserte de en utgave hvor de også slanket spesifikasjonene litt. Det likte ikke brukerne. Så med X1 Compact er det igjen tilbake til utgangspunktet. Topp spesifikasjoner i en mindre utgave.

Sony var svært tidlig ute med å gjøre mobiler vanntette. Men for å spare penger har de fjerne egenskapen fra noen modeller. Det gjelder ikke de to nykommerne, så her er det bar å hoppe i havet.

3D

Alle mobilprodusentene tenker så det knaker på hvilke nye funksjoner de kan tilføre mobilene. Det har Sonys svenske utviklere i Lund også drevet med og her har det virkelig knaket i tre dimensjoner.

3D Creator er en helt ny funksjon som gjør det mulig å lage 3D-modeller av folk, eller ting. Algoritmen er optimalisert for ansikter, hoder og mat, men det er også mulig å ta bilder av andre objekter. Helst objekter uten for mye hull i, så vi får vel anta at Jarlsbergoster ikke er helt ideelt.

Forbløffende: Det å få 3D-skannet sitt eget ansikt med såpass godt resultat på rundt 20 sekunder var overraskende. Dette er nok en funksjon mange ingeniører og andre vil sette pris på. <i>Foto:  ORV</i>
Forbløffende: Det å få 3D-skannet sitt eget ansikt med såpass godt resultat på rundt 20 sekunder var overraskende. Dette er nok en funksjon mange ingeniører og andre vil sette pris på. Foto:  ORV

Når du drar i gang 3D-appen får du piler som veileder deg rundt objektet du vil fange inn. Bildene som trengs tas automatisk, men de lages ikke som bilder, men som polygoner etter hvert som de bygges opp. I starten er de som grovmaskede trekanter som omgir objektet, men du kan se hvordan de blir mer og mer finmasket etter hvert. Et objekt lagres typisk som 30 til 60 tusen polygoner. Til slutt legges det tekstur og farge på objektet.

Kan manipuleres: 3D-appen gjør at du kan justere de 3D-modellene du skanner inn enten det er hoder eller middagsmaten. <i>Foto:  ORV</i>
Kan manipuleres: 3D-appen gjør at du kan justere de 3D-modellene du skanner inn enten det er hoder eller middagsmaten. Foto:  ORV

Resultatet er en fil i .obj-format som kan skrives ut på de fleste 3D-printere. Sony har allerede alliert seg med et par kjeder som skriver ut i 3D. Sikkert en god ide for alle som vil ha en byste av seg selv på skrivebordet eller på peishylla.

Det er også mulig å bruke 3D modellen til å lage avatarer av seg selv som det vil bli mulig å importere til enkelte dataspill.

Vi fikk en liten demo av appen som brukte ca 20 sekunder på å forevige ansiktet vårt etter at kameraet i samarbeid med akselerometrene og gyroene har fanget tilstrekkelig data og at prosessoren har gjort regnejobben. Resultatet var forbløffende bra. Dette fjeset kan vippes og roteres som om det var 3D-skannet i en virkelig dyr 3D-skanner og ikke en mobil.

Du kan lage en avatar og få den til å danse etter musikk: (artikkelen fortsetter under)

Sensor med god husk

Sony har allerede lansert en sensor med DRAM bygget inn i den integrerte elektronikken på baksiden av selve sensorelementene. Den kommer nå i de nye modellene. Det gjør at de kan lese innholdet i bildeminnet fem ganger raskere enn om de skulle lese det ut til arbeidsminnet i telefonen. Det er grunnen til at Xperia XZ Premium kunne ta 960 bilder i HD i sekundet. Det gjør at 0,2 sekund filming i 720p kan betraktes i supersaktefilm i 6 sekunder.

Tar bilder på forhånd

Hukommelsen kan også benyttes til det Sony kaller predictive capture. Når du prøver å ta et bilde av noe som beveger seg, for eksempel et barn, så ser sensoren etter bevegelse. Det kan være en indikasjon på et «kodakøyeblikk», men ofte kommer man litt for sent. Det tar noen millisekunder før tanken når fingeren og utløserknappen. Men med minne på sensoren kan kameraet komme deg i forkjøpet og ta bilder kontinuerlig når det er bevegelser. Omtrent som en slags karusell der det dumper de eldste og erstatter dem med nye. Når du så trykker på knappen får du ikke bare det ene bildet, men også tre til fra øyeblikkene før du trykket. Sjansen for at et av disse er bra er derfor mye større enn om det bare var bildet fra utløserøyeblikket.

De to nye kameraene utnytter hurtigminnet på et par nye måter. Det ene er såkalt burst-mode. Du kan holde ned utløserknappen i inntil 10 sekunder og da tar kameraet 10 bilder i sekundet. Det spesielle er at det skjer mens autofokus fungerer hele tiden. Så om du skulle ha lyst på 100 bilder av en hest som løper mot deg så vil alle være i fokus.

En annen ny funksjon er at predictive capture nå ikke bare analyserer bilder etter bevegelse, men også ser etter smil. Med andre ord er sjansen stor for at du får et bra bilde av den personen du prøver å forevige.

Bedre frontkamera

Et frontkamera på 13 MP burde holde i XZ1. Det kom i forrige modell, men nå har Sony lagt til muligheten for å bruke skjermen til å lyse opp ansiktene når det er mørkt. Compact-modellen nøyer seg med 8  MP men har til gjengjeldt blitt utstyrt med optikk med en veldig vid vinkel. Men de fleste frontkameraer tar bilder i 70 til 90 graders vinkel så kan denne forevige motivet hele 120 grader. Det betyr at du får med hele gjengen når de stiller opp rundt deg. Om du hadde et fullformat SLR-kamera så ville det tilsvare et 18 mm objektiv.

Sensorstørrelsen på hovedkameraet, og derfor større linser gjør at kameraet krever noen mm. Det er også en begrensende faktor om man skal ha en mest mulig heldekkende skjerm. For de kan ikke legge skjermen over et slikt kamera uten å gjøre mobilen en god del tykkere. Hovedkameraer trenger all den plassen de kan få helt inn til bakdekslet og litt til. Linsen stikker derfor ut kanskje en mm, uten at det skjemmer telefonen. Til gjengjeld har de nye linsene har en vidvinkel på 25 mm, mens de fleste ligger rundt 30 mm.

Mer lyd

Vis mer

Begge mobilene har fått forbedrede høyttalere som kan gi fra seg 50 prosent mer lydtrykk. Det er bra for alle som bruker telefonen høyttalende, eller som radio. Den lille høreprøven vi hadde med telefonen låt den veldig bra. Og selv om høyttaleren sitter over og under skjermen er det mulig å oppfatte stereo.

Det er ingen nyhet, men som hos de andre toppmodellene kan Sony prosessere støykansellering i telefonen. Det krever riktignok egne headset med to ekstra mikrofoner og fem kontakter på 3,5 mm-lydpluggen, men det virker faktisk veldig bra.

Vis mer

Sony har også utviklet en algoritme som kan optimalisere equalizer-kurven i forhold til alle slags hodetelefoner. Den baserer seg på at en høyttaler kan være en mikrofon og omvendt. Ved å sende signaler frem og tilbake er det mulig å skape bedre lyde selv om headset-et er av den altfor billige typen.

Mer fart

Om noen vil oppleve fartsøkning skal være usagt, men XZ1 støtter LTE kat 16 som kan gi inntil 1 Gbit/s hastighet. XZ1 Compact følger hakk i hel og støtter LTE kat 15 som stopper på 800 Mbit/s. Fort nok det også. Den største modellen har 64 GB og 84 GB RAM, mens lillebror nøyer seg med 32 GB. Begge kan utvide minnet med microSD-kort, og begge har den nye Qualcomm MSM8998 Snapdragon 835-prosessoren, og den trengs for alt den er verd til 3D-jobbingen.  

Sony har ikke tenkt å konkurrere med Samsungs og Apples toppmodeller med de to nye telefonene og det reflekteres også i prisene. XZ1 koster 6 790 kroner, mens XZ1 Compact stopper på 5490 kroner.

Få også med deg denne: Vi har prøvd Samsung Galaxy Note 8 – den tar neppe fyr

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.