Sotheby's slår til på nettet

Det berømte, luksuspregede og 255 år gamle auksjonshuset tar sjansen på å starte virtuelle auksjoner før sommeren. Advarsler om kannibalisering og merkeutvanning trosses i tro på økt omsetning og reduserte kostnader.

Auksjonshuset Sotheby's ble grunnlagt i 1744 og har i dag 110 kontorer lokalisert i 46 land. Med sin luksuriøse profil har det verdensomspennende selskapet slått seg opp på å selge kunst, antikviteter, smykker og kostbare samleobjekter.

Ifølge en pressemelding fra auksjonshuset skal online-auksjonene settes i gang i organisert form før sommeren. Sotheby's har i dag en tjeneste på sothebys.com hvor man finner informasjon og oversikt og hadde allerede en internettauksjon i juli i fjor der det ble solgt bøker og verdifulle manuskripter.

Auksjonshuset har brukt åtte måneder på å undersøke markedet. Den første store organiserte auksjonen vil være i sommer når objekter fra en diger baseballsamling blir lagt ut gjennom en kombinert auksjon i New York og på nettet.

Sotheby's akter å investere i overkant av 25 millioner dollar (187 millioner kroner) i satsingen som blant annet vil gå til markedsføring og arbeidskraft. Ifølge pressemeldingen regner selskapet med at investeringene vil ha en negativ effekt på resultatet på kort sikt, men tror at investeringen vil både øke omsetningen og redusere kostnader på sikt.

Sotheby's akter ikke bare å benytte seg av eksisterende handel gjennom de ulike auksjonsutsalgene, men akter også å auksjonere ut enkeltstående kunstverk fra ulike kunsthandlere online. Dermed blir nettet både et supplement og en primærkanal i netthandelen.

Men enkelte amerikanske medieanalytikere er skeptiske. Ifølge Reuters mener en analytiker at det er et stort spørsmål om Sotheby's vil lykkes uten en viss form for kannibalisering og skade det luksuriøse merkenavnet.

Med sin satsing på samleobjekter, antikviteter og smykker kan børssuksessen eBay Inc. være en av konkurrentene til Sotheby's. eBay har over 600 millioner sideoppslag i måneden og har mer enn 1,3 millioner medlemmer som handler i over 1.000 kategorier.

Ifølge Diana D. Holding, sjefen for holdingselskapet til Sotheby's, er eBay et helt annerledes selskap.

- eBays gjennomsnittlige utsalgsverdi på gjenstandene ligger på 40 dollar - våre utsalgsobjekter vil bli mangedoblet i forhold, sa hun til Reuters. Vi garanterer at varene er autentiske, hos eBay foregår handlen direkte mellom selger og kjøper. Dessuten tar vi oss av betalingsapparatet, sier hun.

Til toppen