Sound Blaster med surround

Creative Labs annonserte nylig et nytt Sound Blaster lydkort som skal gi PC-brukere en helt annen lydopplevelse enn det som har vært tilgjengelig til nå.

Sim Wong Hoo, Creative Labs' formann og grunnlegger, demonstrerte under en pressekonferanse på CeBIT i forrige uke lydeffekter med det nye kortet. Han fortalte også om hvordan det var bygget opp, men var ikke villig til å svare på tilhørernes spørsmål.

Heller ikke Creative Labs pressekontakt i Norden, Lars Opsahl, har kunnet si noe om det nye kortet. digi.no har likevel greid å skaffe noen opplysninger om det kommende produktet, som ifølge Sim Wong Hoo skal kunne overbevise lytteren om at lyden man hører er virkeligheten, og ikke kommer fra en datamaskin.

Blant annet skal man kunne endre lyttemiljøet man befinner seg i, det vil si at man flytter seg fra for eksempel et gatemiljø til en tropisk regnskog, eller til Oslo Konserthus. Man skal også kunne endre posisjonen man har i forhold til lydkilden. Hvis man lytter til et orkester, skal man kunne forflytte seg virtuelt fra dirigentens posisjon, til for eksempel en plass bak eller til siden for orkesteret.

Dette gjøres ved å bruke en samling med matematiske algoritmer som matematisk beskriver et roms egenskaper, for eksempel størrelse, utforming og akustikk, for å dele rommet opp i X-, Y- og Z-koordinater. Denne teknikken kalles E-mu Environmental Modeling (E2M) og er utviklet av Creative.

Det nye lydkortet, som har fått navnet Sound Blaster Live!, er basert på EMU10K1, som ifølge Sim er den kraftigste lydprosessoren noensinne. Prosessoren består av to millioner transistorer og har en lydprosesseringsytelse på over 1000 MIPS. Brikken skal også støtte 128 uavhengige, maskinvarebaserte stemmekanaler.

Lydkortet skal ikke være utstyrt med eget minne, da det benyttes en teknologi som kalles DynaRAM som gjør at man kan lagre lyddata i vertsmaskinens minne.

Den digital mikseenheten og equalizeren på lydkortet skal være av studiokvalitet.

Men et lydkort alene er ikke nok. EMU10K1 støtter en teknologi som kalles Creative Multi-Speaker Surround (CMSS). Ved å bruke mellom to og åtte høytalere som er plassert rundt lytteren, kan lydkildene "plasseres" i de fleste posisjoner. Alle høyttalerne skal kunne styres uavhengig av hverandre fra EMU-brikken. Det er klart at jo flere høyttalere man bruker, jo bedre blir lydopplevelsen.

Creative anbefaler foreløpig det nye høyttalersystemet DeskTop Theater 5.1 fra Cambridge SoundWorks, som skal være det første høyttalersystem beregnet for vanlige PC-er som støtter Dolby Digital 5.1 (AC-3). Men trolig vil Cambridge SoundWorks om ikke lenge komme med et høyttalersystem som utnytter alle de åtte utgangene lydkortet tilbyr. Creative Labs har en stor eierandel i Cambridge SoundWorks.

Som nevnt er det fortsatt forholdsvis sparsomt med opplysninger Sound Blaster Live!, men digi.no vil komme tilbake med informasjon om pris og leveringsdato når dette blir tilgjengelig.

(Kilder: Creative Labs, CNET.)

Til toppen